Налице са първите данни за сериозни успехи на започналата преди седмица акция срещу наркоразпространението, каза главният прокурор Иван Гешев в Благоевград. Той коментира пред журналисти и акцията в Горна Оряховица, при която са задържани рекордни количества дози марихуана.

По думите му става въпрос за организирана престъпна група, а задържаните количества "не са попаднали при нашите деца, при шофьори". От МВР уточниха, че при операцията са разкрити 200 кг суха маса марихуана и са задържани шестима души. Те са разпространявали наркотиците в района на училища в Горна Оряховица и Лясковец. Установените количества са намерени в частен дом в село Джулюница.

Обвинител №1 е в Благоевград по покана на Общинския съвет по наркотични вещества в града, във връзка с връчване на наградите "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж", която е в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Наградите се връчват на отличени в едноименния конкурс магистрати и полицаи.

Преди началото на церемонията, Гешев коментира пред журналисти и темата за наркоразпространението и работата на институциите. Той пожела на всички прокурори, съдии, следователи и полицаи да бъдат единни, тъй като са от една и съща страна в борбата с престъпността.

Във връзка с вчерашната среща с близки на пострадали и загинали в катастрофи, главният прокурор отбеляза, че хората са отчаяни, народът е обезверен. Затова ние, всички, които сме част от изпълнителната, съдебната, а пък и законодателната власт, трябва да се обединим в името на народа и да работим за хората, посочи Иван Гешев.

На журналистически въпрос доколко е голям проблемът с наркоразпространението, Гешев отговори, че проблемът е голям предвид действията на един предишен министър на вътрешните работи, който по думите му в някаква степен е блокирал съвместната работа на МВР и прокуратурата. Главният прокурор допълни, че двете институции са като "скачени съдове" - без МВР да разкрие престъпление, прокурорът няма как да повдигне обвинение и да внесе в съда обвинителен акт.

Иван Гешев отбеляза, че Специализираната прокуратура е била "най-ефективният инструмент за борба с организираната престъпност", а "унищожаването ѝ" е връщане към модел, който е отпреди 12 години и е доказан като неефективен от европейските партньори. "Виждаме резултатите, които са към момента, а това са наркотици, които заливат нашите улици и тровят нашите деца", допълни Гешев.

Главният прокурор посочи, че е обнадежден, че с настоящото ръководство на МВР и прогресът, който вижда при взаимодействието, може да се решат голяма част от проблемите.

Във връзка с днешното награждаване на магистрати и полицаи в конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж", Гешев пожела здраве на семействата им и приоритет за държавата и всички институции да е интересът на гражданите и борбата с престъпността.