Главният прокурор Иван Гешев поднесе извинения на близки на жертви на катастрофи по време на среща в Съдебната палата.

"Извинявам се за това, че българската държава не е осигурила необходимата сигурност и защита на тези хора и не само на тях, а и на много други пострадали", каза на роднините Иван Гешев, цитиран от БТА.

"Българската прокуратура ще направи всичко възможно, за да има справедливост", добави Гешев.

Главният прокурор изрази надежда "тези хора да бъдат чути, не само от българската прокуратура, но и от останалите държавни институции - от Народното събрание, от политиците, министрите, от изпълнителната власт". Той благодари на близките и роднините на жертвите на пътнотранспортни произшествия, че имат доверие на главния прокурор и българската прокуратура и се обръщат за помощ към тях.

"Тези хора с право са отчаяни, народът е обезверен. Всички ние, които сме част от държавните институции, включително прокуратурата, трябва да се обединим в интерес на хората, в интерес на народа, защото сме му длъжници", призова Иван Гешев.

Близките на пострадалите поискаха промени в Закона за движение по пътищата, ефективни присъди и справедливост. Те добавиха, че ще правят протести всеки месец, докато не бъдат постигнати промени.

Снимка: ПРБ

Иван Гешев подкрепи очакванията на роднините за спешни и адекватни законодателни реформи, които да предотвратят в бъдеще тежки инциденти, като тези, довели до загубата на техните близки.

Снимка: ПРБ

На срещата с роднините на жертви на ПТП присъстваха още заместникът на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Красимира Филипова, заместникът на главния прокурор при ВКП Даниела Машева, заместникът на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Снимка: ПРБ