Специализираният наказателен съд освободи от ареста под гаранция от 1 млн. лева сина на бизнесмена Васил Божков.

Според прокуратурата Антон Божков участвал в пране на пари по поръчение на организирана престъпна група, ръководена от баща му. За целта той придобивал, преобразувал и трансформирал имоти, за които предполагал, че са придобити от престъпни деяния. Обвинението посочи още, че Божков-младши притежава дял от дружество, свързано със съмнителни финансови операции. Посочено беше, че баща и син притежават по 50% във въпросната фирма "Инфрахолдинг". Справка в Търговския регистър показала, че капиталът на фирмата е формиран от заем, като кредиторът и длъжникът били дружества на едно и също лице. 

Прокурорът Николай Димитров изтъкна освен това, че има опасност младият мъж да се укрие и като доказателство посочи направената от него експресна поръчка на задграничен паспорт.

Защитничката на Антон Божков - известната адвокатка Даниела Доковска, обаче обясни, че той отишъл на 17-и февруари да си получи паспорта и тогава от служителката разбрал, че му е наложена забрана да напуска страната. На 20 -и февруари подал молба до Специализираната прокуратура да му бъде обяснено защо му е наложена такава забрана. На 2-ри март поучил призовка да се яви като обвиняем в следствието и тогава бил задържан.

"През цялото време е търсил контакт с прокуратурата", каза Доковска.

Според нея от обвинението не става ясно по чие поръчение е действал клиентът й, нито се разбирало какво е правил, както и каква сума е изпрана. По думите й той е обвинен, само защото е син на баща си и срещу него няма никакви доказателства.

Снимка: Булфото

По делото бил разпитан свидетел на име Йордан Серафимов, който е инспектор в Националната полиция. Той казал само, че били проучени оперативни сведения за съмнителни операции по сметки на Божков. Получени били и оперативни данни, че синът му може да се укрие в чужбина. 

В съда, за да подкрепи Антон Божков, дойде съпругата му Ива Софиянска - дъщеря на бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

По-рано днес съдът остави в ареста и бившата секретарка и настояща директорка на дирекция в ПФК "Левски" Йоана Чолакова. Според обвинението тя осъществявала контакта между Васил Божков и лица, свързани с иманярство, търговия с културни ценности и сводничество.

Преди няколко дни зад решетките беше върната и жената, с която живее собственикът на "Нове Холдинг" - Елена Динева, която по-рано беше освободена срещу 1,5 млн. лева гаранция.