Ефективна присъда и затвор поискаха роднини на 7-годишната Моника, която през 2021 г. загина на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница, блъсната от полицай Владимир Панайотов.

Семейството и техни близки се събраха на протест пред Съдебната палата в Пловдив, където Апелативният съд гледа делото срещу вече бившия служител на сектор "Борба с организираната престъпност". Заради пропуски веднъж вече то беше върнато от Върховния касационен съд. Първоначално Панайотов беше осъден на 4 години и 8 месеца затвор, но след това получи 3-годишна условна присъда.

Бащата и близки на 7-годишното дете настояват за ефективна присъда за бившия полицай Владимир Панайотов, който с превишена скорост връхлетял върху детето на пешеходната пътека. "Убиват ти детето и справедливост няма. Мисля, че това нещо няма край", каза пред БНТ Марин Стоименов, баща на момичето.

"Десет коли са там, а той бързал. Кой е той - висши, недосегаеми, само такива имаме в България вече - недосегаеми", коментира Дойчо Дойчев.

В началото на годината Окръжният съд в Пазарджик осъди Панайотов на четири години затвор, след като той призна вината си и поиска делото да се гледа по съкратената процедура. Наложено му бе наказание от 4 години и осем месеца при първоначалното разглеждане. Нямало е протест или жалба срещу това наказание, че е ниско. Тоест от тук насетне по-високо от това наказание не може да бъде наложено", обясни прокурор Добринка Колева. 

На днешното заседание защитата на почерненото семейство поиска от прокуратурата да провери дали има данни, че през 2018 г., в качеството си на полицай, Панайотов е заплашил с пистолет момиче и момче, които са разхождали куче без намордник. "Достатъчно данни за извършено престъпление не са били налице", каза прокурор Добринка Колева. 

А в последните си думи пред съда Владимир Панайотов поиска условна присъда и се извини. "Естествено, че съжалявам, вие не бихте ли съжалявали", каза той.

Предстои апелативният съд да обяви своето решение в едномесечен срок. 

Трагедията се случи на 19 юли 2021 г., когато служителят на дирекция "Борба с организираната престъпност" в Пазарджик шофирал по служебна задача лек автомобил "Шкода", собственост на ОД на МВР-Пазарджик. Около 11,30 ч. Панайотов наближил Братаница и навлязъл по главен път II-84. При ограничение на скоростта от 50 км/ч в населеното място, водачът се движел с не по-малко от 73,30 км/ч по двупосочен участък с непрекъсната линия и в зоната на действие на пътен знак - предстояща пешеходна пътека с широчина 4,20 метра, допълват от прокуратурата.

Поради тази причина в дясната лента автомобилите се движели бавно и спирали. В нарушение на правилата полицейският служител управлявал автомобила в лявата лента с превишена скорост и изпреварил чакащите коли. През това време по пешеходната пътека преминавали две деца.

Полицаят бил на 40 метра преди нея, в опасната зона за спиране, когато забелязал пешеходците. Поради високата скорост на движение той не успял да спре навреме и блъснал преминаващата по пътеката 7-годишна Моника С. След удара автомобилът изминал 14 метра, качил се на левия тротоар и спрял. Детето изхвърчало напред и наляво и паднало на пътното платно. Според медицинската експертиза момичето е починало от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна травма.