Бившият полицай Владимир Панайотов, който блъсна и уби 7-годишната Моника със служебен автомобил на пешеходна пътека в село Братаница, призна вината си в съда и поиска делото срещу него да се гледа по съкратената процедура. Днес в Окръжния съд в Пазарджик процесът срещу Панайотов започна отначало. 

В съдебната зала той изрази съжаление, че е надценил служебната си дейност и така се е превърнал в убиец на едно малко дете, предаде БНТ. "Не мога да върна времето назад, колкото и да искам, нямам такава сила", каза Панайотов.

Първата съдебна инстанция постанови присъда от 4 години 8 месеца затвор. Апелативният съд в Пловдив обаче намали наказанието на 3 години условно. Последва решение на Върховния касационен съд, с което намалената присъда бе отменена поради "явна несправедливост на наказанието" и върна делото отново в Пловдив. Нов състав на Апелативния съд взе решение да го върне на първа инстанция, за да се допълни обвинителният акт и делото да тръгне отначало. 

Така се стигна до днешното заседание, преди което роднини и близки на 7-годишната Моника се събраха на протест пред Съдебната палата в Пазарджик с искане за справедливост.

"Днес стават точно две години и половина. Да помисли какво е направил преди две години и половина и какво е говорил и сега да си потвърждава думите. Да престане вече да ни разиграва и да протака тези дела. Да се признае за виновен, съдът да реши да му даде присъдата, която е по закон", призова Блага Калоферова, майка на покойното дете. 

"Надяваме се да получим ефективна присъда. Надеждата умира накрая", каза пред журналисти бащата на момичето Марин Калоферов.