Пловдивският апелативен съд отмени условната присъда на бившия служител на сектор "Борба с организираната престъпност" Владимир Панайотов от Пазарджик, който блъсна и уби 7-годишната Моника на пешеходна пътека в село Братаница, съобщават от съда.

Делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в Пазарджик.

На първа инстанция Панайотов получи присъда от 4 години и 8 месеца "лишаване от свобода", както и 6 години без право да шофира, като бившият антимафиот обжалва това решение на съда. При преразглеждането съдебният състав промени присъдата му на 3 години условно с 4-годишен изпитателен срок и 4 години лишаване на право да управлява МПС.

Според Пловдивския апелативен съд в хода на наказателното производство са допуснати отстраними съществени нарушения, които не могат да бъдат отстранени от въззивния съд. Основното е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на Наказателния кодекс - има непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението.

Наблюдаващият прокурор не е изложил факти относно посоката на движение на лекия автомобил, управляван от подсъдимия, посоката на движение на пресичащите деца, как са били разположени на пътя колата и пострадалото дете преди и в момента на удара. В обвинителния акт липсва и ясно заявена теза на държавното обвинение къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. 

Апелативните съдии смятат, че Окръжен съд - Пазарджик е следвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняването им. Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл недостатъците на обвинителния акт.

Окръжният съд не е направил и дължимия анализ на доказателствата и не е изложил правни съображения за взетото решение, което е равнозначно на липса на мотиви и също представлява съществено нарушение на процесуалните права на страните и основание за отмяна на присъдата.

Трагедията се случи на 19 юли 2021 година, когато антимафиотът шофирал по служебна задача лек автомобил "Шкода", собственост на ОД на МВР-Пазарджик. Около 11,30 ч. Владимир Панайотов наближил Братаница и навлязъл по главен път II-84. При ограничение на скоростта от 50 км/ч в населеното място, водачът се движел с не по-малко от 73,30 км/ч по двупосочен участък с непрекъсната линия и в зоната на действие на пътен знак - предстояща пешеходна пътека с широчина 4,20 метра, допълват от прокуратурата.

Поради тази причина в дясната лента автомобилите се движели бавно и спирали. В нарушение на правилата полицейският служител управлявал автомобила в лявата лента с превишена скорост и изпреварил чакащите коли. През това време по пешеходната пътека преминавали две деца.

Полицаят бил на 40 метра преди нея, в опасната зона за спиране, когато забелязал пешеходците. Поради високата скорост на движение той не успял да спре навреме и блъснал преминаващата по пътеката 7-годишна Моника С. След удара автомобилът изминал 14 метра, качил се на левия тротоар и спрял. Детето изхвърчало напред и наляво и паднало на пътното платно.

Според медицинската експертиза момичето е починало от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна травма.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.