Окръжният съд в Пазарджик постанови 6-годишна ефективна присъда за бившия антимафиот Владимир Панайотов, който преди две години и половина блъсна и уби на пешеходна пътека в село Братаница 7-годишната Моника. Тъй като делото протече по съкратена процедура, магистратите намалиха наказанието на подсъдимия с една трета, както е предвидено в закона, съобщи в. "Виделина".

Трагедията се случи на 19 юли 2021 г., когато служителят на дирекция "Борба с организираната престъпност" в Пазарджик шофирал по служебна задача лек автомобил "Шкода", собственост на ОД на МВР-Пазарджик. Около 11,30 ч. Панайотов наближил Братаница и навлязъл по главен път II-84. При ограничение на скоростта от 50 км/ч в населеното място, водачът се движел с не по-малко от 73,30 км/ч по двупосочен участък с непрекъсната линия и в зоната на действие на пътен знак - предстояща пешеходна пътека с широчина 4,20 метра, допълват от прокуратурата.

Поради тази причина в дясната лента автомобилите се движели бавно и спирали. В нарушение на правилата полицейският служител управлявал автомобила в лявата лента с превишена скорост и изпреварил чакащите коли. През това време по пешеходната пътека преминавали две деца.

Полицаят бил на 40 метра преди нея, в опасната зона за спиране, когато забелязал пешеходците. Поради високата скорост на движение той не успял да спре навреме и блъснал преминаващата по пътеката 7-годишна Моника С. След удара автомобилът изминал 14 метра, качил се на левия тротоар и спрял. Детето изхвърчало напред и наляво и паднало на пътното платно.

Според медицинската експертиза момичето е починало от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна травма. При сблъсъка подсъдимият е шофирал с над 70 км в час при разрешени 50.

Окръжните магистрати решиха още шофьорската книжка на Владимир Панайотов да бъде отнета за срок от 6 години. 

В пледоарията си в края на делото прокурор Здравена Янева поиска от съда наказание ефективно от 7-8 години, което след редукцията щеше да бъде реално под 5 г. След произнасянето на присъдата в кулоарите на съда тя на практика се съгласи с решението на съдебния състав, от което стана ясно, че няма да я протестира пред Апелативен съд - Пловдив. Това обаче ще направят близките на убитото момиче, според които 4 г. са подигравка за извършеното деяние.

От своя страна адвокатът на защитата Кирил Николов се обяви за условно наказание и също ще обжалва решението на съда на по-горната инстанция. Той поиска да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза на неговия подзащитен с цел да се определи психологическия му профил. Последното искане на адвоката беше отрязано от съда с мотивите, че в кориците на делото има достатъчно информация за въпросния профил на Панайотов.

Подсъдимият изрази в залата разкаяние за стореното, като заяви, че от служител, който винаги е спазвал правилата, се е превърнал на практика в убиец на едно малко дете.