Специализираната прокуратура е постановила отказ от образуването на досъдебно производство във връзка със скандала с Татяна Дончева, по-известен като "500К". Това стана ясно от брифинг на държавното обвинение. 

Припомняме, че адвокат Василев от ИТН разказа преди време, че на 12 август се е видял с Дончева в кантората си. Тя си драскала на листче имена на хора от ИТН, сред които Виктория Василева, Ива Митева и Иван Хиновски. Написала и "500К".

Юристът допълни и че има видеозапис как Дончева влиза и излиза от кантората му. Около скандала тогава се изтълкува, че Дончева е предлагала пари на срещата, но това не се доказа.

От прокуратурата казаха още, че бизнесмените Йордан Моллов, Кирил Джабаров и още 6 души отиват на съд за финансови измами.

Моллов и Джабаров бяха арестувани миналата година, след като са заблуждавали хора, че имат лиценз за инвестиционни посредници. Общо 19 души са ми дали пари, а общо щетата е за 4 млн. лева.

Двамата обвиняеми имат познания като инвестиционни посредници, защото са управлявали търговското дружество "Глобал маркет", на което е отнет лиценз от КФН.

Двамата продължили да търсят пари и създали голяма мрежа от фирми на подставени лица. Чрез служители в дружествата се обаждали по телефона на случайни граждани с предложение да им поверят парите си за управление при добра доходност. След като лицата, на които са се обадили, дали съгласието си, веднага им предлагали договори. Двамата заблуждавали клиентите, че имат лицензи от КФН.

След като подписвали договорите, клиентите превеждали пари по сметки на контролираните от Моллов и Джабаров фирми. След това сумите са прехвърляни на други и са теглени на каса. Обезпечени са 2 млн. лв. по банкови сметки на измамниците. Запорирани са техни имоти.

Четирима прокурори са работили по случая. 81 са разпитаните свидетели.

Има и второ разследване по случая - за прането на пари, както и за други измами. В хода на събирането на доказателства прокуратурата ще прецени дали да подведе под отговорност и други лица.