Националният комитет по правата на човека в Гърция критикува плановете на правителството за ускорено решение на проблемите с бежанци и нелегални мигранти чрез премахване на правото за обжалване на отхвърлено искане за убежище, предаде ТАСС, като се позова на гръцката агенция АНА-МПА.

В доклад на Националния комитет по правата на човека в Гърция се подчертава, че повторното разглеждане на молба за предоставяне на убежище с цел международна закрила е задължение, което произтича от общоевропейската система за предоставяне на убежище.

Комитетът обръща внимание, че това право не може да бъде отменено от гръцките законодатели без да се постави въпрос за съвместимостта на гръцките законодателни правила с европейското право.

Националният комитет по правата на човека призовава гръцките власти да прекратят принудителното задържане на бежанци, подали молби за международна закрила, в лагери на островите в източната част на Егейско море.

Комитетът призовава властите да премахнат "географските ограничения, наложени на бежанците" и да изпратят тези хора в континентална Гърция, за да разтоварят незабавно островите от това бреме. Препоръчва се увеличаване на броя на местата за настаняване на бежанци във вътрешността на Гърция в лагери, пригодени за дългосрочно настаняване на лица, потърсили убежище, като се обръща специално внимание на семейства и уязвими групи бежанци. Комитетът предлага също да бъдат създадени малки и средни приемни центрове в жилищни райони, както и да бъде разширена програмата за отдаване под наем на жилища за бежанци.

Според комитета спешно трябва да бъдат приети правила за работата на такива приемни центрове, тъй като това все още не е направено за голяма част от тях.

Комитетът посочва още, че службите по прием и идентификация на бежанци трябва да бъдат напълно осигурени с персонал, както и приемните центрове на островите.

Агенция ТАСС припомня, че на 31 август се състоя извънредно заседание на Правителствения съвет по външни работи и отбрана (КИСЕА) под председателството на премиера Кириакос Мицотакис, на което бе изразено намерение да се засили граничният контрол във връзка с увеличения приток на бежанци и мигранти от Турция, както и да се разтоварят лагерите за мигранти на островите чрез преместване на хората във вътрешността на страната.

След заседанието бе обявено, че правителството ще се стреми към промяна на институционалната рамка на процедурата по предоставяне на убежище чрез премахване на втората степен на разглеждане на молбите с цел бързо връщане в страната на произход в случай на отхвърляне на искането.

Според правителството този процес ще бъде осъществен при спазване на европейското законодателство за "пълно осъществяване на съвместната декларация на ЕС и Турция".

Гръцкото правителство подчерта, че Турция е длъжна да носи отговорност за изпълнение на задълженията по репатриране на отхвърлените лица.

Планира се също да се увеличат полицейските проверки за мигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени.

Въпреки обявените мерки, притокът на мигранти на гръцките острови продължава, отбелязва агенция ТАСС. Само на 6 и 7 септември на островите Лесбос, Хиос и Самос пристигнаха 599 бежанци и мигранти, а временните лагери на островите продължават да бъдат препълнени, посочва агенцията.