Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) даде днес на превратаджиите в Нигер срок от една седмица, за да върнат на власт демократично избрания президент на страната Мохамед Базум. В противен случай регионалната организация заплаши пучистите със санкции и дори възможна употреба на сила, предадоха Ройтерс и Франс прес. 

ЕКОВАС се събра на извънредна среща в Абуджа - столицата на Нигерия, чийто президент Бола Тинубу бе избран по-рано този месец за следващ ротационен председател на регионалния блок. Тя призова за "незабавното освобождаване" на държавния глава Мохамед Базум и за "пълно възстановяване на конституционния ред в Република Нигер".

ЕКОВАС преустанови напълно финансовите трансакции и търговските връзки с Нигер, отбелязва АФП.

Ройтерс посочва, че други потенциални наказателни мерки срещу извършителите на военния преврат в Нигер са забрана за пътуване и налагане на зона, забранена за полети. Използването на военна сила е потенциален вариант за действие, се подчертава в комюникето, публикувано след края на срещата. Командващите въоръжените сили на държавите от ЕКОВАС ще се съберат скоро на извънредна среща. 

Комюникето осъжда подкрепата за преврата от страна на някои чужди държави и наемнически групи - явна препратка към основателя на активната в региона руска частна военна компания "Вагнер". По-рано Евгений Пригожин приветства преврата и предложи услугите си на неговите извършители. Иначе африканските държави като цяло и водещите западни сили осъдиха пуча и призоваха за възстановяване на конституционния ред в Нигер, отбелязва Ройтерс. 

Тази сутрин превратаджиите в Нигер предупредиха за според тях непосредствена заплаха от "военна интервенция" от страна на ЕКОВАС. 

Хиляди привърженици на военния преврат в Нигер протестираха днес пред френското посолство в Ниамей, преди да бъдат разпръснати със сълзотворен газ, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място. Преди да изстрелят гранати със сълзотворен газ, няколко войници опитаха да успокоят демонстрантите, подкрепящи пучистите.

Някои от събралите се искаха да влязат в сградата, а други откъснаха табелата с надпис "Френско посолство в Нигер", преди да я стъпчат на асфалта и да я заменят с руски и нигерски знамена. 

Един от войниците, застанал в пикап, поздрави множеството, което скандираше "Русия, Русия, Русия!", "Да живее армията на Нигер!" и "Чиани, Чиани, Чиани!" (името на ръководителя на Националния съвет за защита на отечеството (НСЗО), както се нарече военната хунта, Абдурахаман Чиани, б. ред.).

Демонстрациите в Нигер по принцип бяха забранени от НСЗО, отбелязва АФП.

Френското министерство на външните работи осъди "всяко насилие срещу дипломатическите сгради, чиято сигурност е отговорност на приемащата държава".

Снимка: БТА/AП

"Силите за сигурност на Нигер имат задължението да осигурят сигурността на нашите дипломатически и консулски представителства съгласно Виенската конвенция" и "ние ги призоваваме да изпълнят това задължение, наложено им от международното право", пише в комюникето, публикувано, след като френското посолството в Ниамей беше атакувано тази сутрин от демонстранти, подкрепящи пучистите. 

"Всеки, който атакува френски граждани, армията, дипломатите и френски дипломатически сгради, ще види, че Франция ще отговори по незабавен и непреклонен начин. Президентът на Републиката няма да толерира никакви атаки срещу Франция и нейните интереси", предупреди от своя страна Елисейският дворец.

Според френското външно министерство между 500 и 600 френски граждани в момента се намират в Нигер. 

"Франция подкрепя също всички регионални инициативи", насочени към "възстановяване на конституционния ред" и връщане на демократично избрания президент Мохамед Базум, добавиха от канцеларията на Макрон. 

Временният президент на Чад Махамат Идрис Деби Итно пристигна днес в Нигер в опит да помогне за намиране на изход от кризата в съседната държава, предаде Франс прес. 

"Това е инициатива на Чад", подчерта пред АФП говорител на правителството на тази страна. И посочи, че президентът на страната "няма специален мандат от ЕКОВАС". Чад не е член на западноафриканската регионална организация, отбелязва БТА.