"Мигновената реакция на лидерите от НАТО на смъртта на Навални под формата на преки обвинения към Русия е саморазобличителна. Още няма съдебномедицински експертизи, а изводите на Запада вече са готови", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, без да уточни кои точно обвинения има предвид.

Същата тези разви и председателят на Държавната дума Вячеслав Володин - че САЩ и ЕС печелят от смъртта на Алексей Навални. "Вашингтон и Брюксел са виновни за смъртта на Навални. Причината ще бъде установена от криминалисти и следствие... Всички те, имената им са известни: от генералния секретар на НАТО и ръководството на САЩ до Шолц, Сунак и Зеленски, са виновниците за смъртта на Навални", написа той в своя канал в "Телеграм".

Вълна от реакции последва съобщението на руските власти, че Алексей Навални е мъртъв. Западните политици обвиниха за смъртта на Навални "режима в Русия". 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че е "очевидно, че Русия е отговорна за смъртта на Навални".

Канадският лидер Джъстин Трюдо коментира, че смъртта на Навални припомни на света какво "чудовище" е Путин.

Европейският съюз търси отговорност от руския режим, като отговорен за трагичната смърт на Навални, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че Русия става все по-авторитарна държава, която заглушава гласовете на опозицията чрез насилие.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че: "Навални очевидно е убит от руския президент Владимир Путин".

Руските власти съобщиха днес, че руският опозиционер и опонент номер едно на руския президент Владимир Путин Алексей Навални е починал на 47-годишна възраст в затвора в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда. 

По данни на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Алексей Навални е починал днес след внезапно прилошаване. Той се е почувствал зле след разходка, почти веднага изгубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН. Според същия източник причината за смъртта на този етап не е установена.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщи ФСИН.

Намиращ се в затвора от януари 2021 г., Алексей Навални получи през август миналата година тежка присъда: 19 години затвор за "екстремизъм", която изтърпяваше в един от затворите с най-строг режим в Русия.