Международната организация за защита на животни "Четири лапи" предоставя целия си капацитет на три от най-засегнатите провинции в Турция - Хатай, Османие и Малатия, за оказване на помощ на животните там след двете силни земетресения от 6 февруари.

Партньорската турска организация - HayTap, работи неуморно още от първия ден на бедствието, спасявайки животни от отломките и предоставяйки им първа помощ на място в полеви палатки за медицинско лечение. Около 700 животни вече са спасени благодарение на незабавната им реакция, съобщават от "Четири лапи". 

Експертът за помощ при бедствия д-р Джаксън Зи изчислява, че в рамките на максимум десет дни животните все още могат да бъдат спасени живи, преди да е станало прекалено късно. 

"Бил съм свидетел на много природни бедствия, но тези две големи земетресения се отличават с въздействието си върху всички живи същества в региона. Усилията ни трябва да са незабавни и ефективни, но и да се прилагат внимателно, тъй като хуманитарната криза не е отшумяла. Основната ни цел сега е да подкрепим партньорите си с всичко, което можем да предоставим - логистика, финансова помощ и експертен опит.

Много животни - кучета, крави, но също и птици и овце, вече могат да се съберат отново със своите стопани. Други, които трагично са загубили стопаните си, са закарани в приюти в по-големи градове като Истанбул и Анкара. Това е надпревара с времето и всяка минута е от значение", добавя експертът от "Четири лапи", която работи активно в райони, засегнати от природни бедствия, вече почти десет години. 

Силните земетресения, които разтърсиха Анадолската плоча под границата на Турция със Сирия и при които трагично загинаха 46 000 души, имат опустошително въздействие върху цялото общество. Възстановителният процес се очаква да продължи години.

Снимка: Bradley Secker

Снимка: HayTap

Затова от "Четири лапи" са категорични, че ще подпомогнат дейностите по издирване и спасяване на HayTap и ще окажат финансова подкрепа за разходите за ветеринарно лечение и консумативи, първа помощ, храна и осигуряване на безопасни временни домове за нуждаещите се животни, докато се намери дългосрочно решение.

Директорът на международната организация Йозеф Пфабиган добавя: "Хуманитарната криза е огромна, броят на жертвите се увеличава всеки ден, местните жители скърбят за загубата на членове на семействата си и приятели. В момента животните-компаньони, като кучета и котки, както и селскостопанските животни, страдат от наранявания, недохранване и стрес. Ще направим всичко възможно да подкрепим нашите местни партньорски организации, тъй като тези животни зависят от нашата помощ". 

Снимка: Bradley Secker