Обетът в началото на брака й с терористичния лидер, за който разказва семейството й, отразява решимостта на Амал Абдел-Фатах ас Сада, сега на 29 години, да се издигне над социалния статус на своята разведена майка, пише БТА. Той бил даден, казват роднините й, преди атаките от 11 септември 2001 г. и продължилото цяло десетилетие преследване на Бин Ладен, приключило на 2 май, когато командоси от САЩ го застреляха при операция срещу жилището му в Пакистан.

Според американски източници Амал ас Сада била простреляна в крака, когато се хвърлила срещу "тюлените" от американските ВМС. В момента тя е задържана под стража в Пакистан, заедно с дъщеря си и две други съпруги на Бин Ладен, както твърдят пакистански представители, които смятат, че те в крайна сметка ще бъдат репатрирани.

Роднините на Амал ас Сада казаха за Асошиейтед прес, че са я виждали само веднъж след омъжването й през 1999 г. за лидера на Ал Кайда - по време на едномесечно гостуване в Афганистан през следващата година. Общуването с нея било сведено до размяна на писма чрез куриери. Интервютата с АП бяха взети в семейния апартамент в Иб - аграрно градче на около 150 км южно от йеменската столица Сана.

Семейството обрисува Амал ас Сада като обикновена, но решителна и "храбра" млада жена, консервативна в религиозно отношение, но не и фундаменталистка. Тя отпаднала от гимназията, но била жадна за знания и искала да постигне повече, отколкото скромният й живот предлагал. Амал ас Сада винаги споделяла със семейството и приятелите си, че иска "да остане в историята", спомня си нейният братовчед Уалид Хашем Абдел-Фатах ас Сада.

Вратата към славата се отворила през 1999 г., когато мъжът на по-голямата й сестра пристигнал в дома на чичо й с предложение. Саудитец на име Осама бин Ладен си търсел невеста. Както си спомни нейният чичо Хашем ас Сада, той казал на Амал, че Бин Ладен е от "благочестиво и уважавано" семейство в Саудитска Арабия, но че не познавал никого от тях лично. Пред АП той заяви, че въобще не е знаел, че Бин Ладен "е издирван от американците" заради взривяването през 1998 г. на посолствата на САЩ в Кения и Танзания. "Решението е твое", казал чичо й. "Ти си избираш бъдещето." Отговорът на племенницата му бил: "Това е съдба от аллах и аз я приемам."

Това, че не била виждала Бин Ладен, чието семейство има йеменски корени, ни най-малко не я притеснило. Повечето женитби в Йемен стават или чрез посредници, или чрез избор на вероятния съпруг по снимка. Седмици след предложението чичото подписал брачния договор като неин настойник, а друг мъж подписал от името на Бин Ладен. Лидерът на Ал Кайда се спазарил да изплати 5000 долара на семейството на булката, както повелява йеменската традиция.

След две сватбени тържества, едното в хотел в Сана, Амал ас Сада напуснала Йемен. Тя заминала за Дубай, а от там за Пакистан, преди да продължи пътя си до Афганистан, за да се срещне със своя жених. Баща й Ахмед Абдел-Фатах ас Сада каза, че след време научил чрез куриер, че дъщеря му е родила момиченце на име Сафия. Тогава роднините й заминали за Афганистан да видял Амал и бебето.

Въпреки че посещението е станало преди атаките от 11 септември, пътуването им никак не било лесно. Те прекарали повече от 20 дни в хотел в Исламабад под бдителните погледи на бойци, предани на Бин Ладен.  Една нощ били отведени с автомобил до афганистанската граница. Последвало 6-7-часово пътуване с друга кола, докато стигнали до огромна шатра, охранявана от муджахидини. Вътре в шатрата имало вход към подземен проход. Вървели в тунела около 30 минути, преди да стигнат другия край. От там с друга кола ги отвели в пещерата на Бин Ладен.

Бащата бил посрещнат от дъщеря си. На сутринта пристигнал Бин Ладен с други лидери на Ал Кайда и афганистански племенни старейшини. Организирали празненство, което завършило с 21 топовни салюта и обилен обяд. Бин Ладен беше "добър и благороден" човек, спомни си тъстът му. Той описа лидера на Ал Кайда като "сговорчив и скромен, вдъхващ усещането за искреност".

Братовчедът си спомня, че в последния ден от гостуването Бин Ладен казал на двете си жени - втората била сирийка - че могат или да останат с него в Афганистан или да се върнат в родните си страни. Амал ас Сада веднага отсякла: "Искам да посрещна мъченичеството заедно с теб и ще остана, докато си жив." Дори след като Бин Ладен ги предупредил, че смъртта го дебне във всеки един момент, тя го прекъснала. "Взех моето решение."

Братовчедът твърди, че докато бил в Афганистан Осама споделил със семейството на младата си невеста, че "предстои да се случи голямо събитие в света". По-късно, когато братовчедът и бащата на Амал ас Сада чули новината за нападенията от 11 септември, бащата казал: "Осама бин Ладен го е направил."