Ливанските сили за сигурност са използвали сълзотворен газ, за ​​да разпръснат десетки антиправителствени демонстранти, разгневени от мощния взрив в столицата Бейрут, убил стотици и ранил хиляди други, предаде АФП.

Стигнало се е и до вандалски акции. Някои от протестиращите са хвърляли камъни по силите на реда, палили са предмети и са нанесли сериозни щети на магазини.

Протестите в страната продължават от октомври месец насам с искания за отстраняването на политическа класа, която е обвинявана в корупция.

Още снимки вижте тук>>>

Активистите призовават за мащабна антиправителствена демонстрация в събота.

Снимка: БТА/AP

Демонстрациите в четвъртък са избухнали, след като посланикът на Ливан в Йордания подаде оставка. Той е заявил, че има пълна небрежност от страна на властите в страната и сигнализира за необходимостта от смяна на ръководството.

Това е втората подобна оставка заради взрива във вторник, след като в сряда депутатът от парламента Марван Хамаде също сдаде поста си. 16 души са били арестувани по случая, а 18 са разпитаните.

Към момента версиите за инцидента са много - от небрежност при съхраняване на взривни материали до целенасочена атака.

Снимка: БТА/AP

Над 150 души са загиналите, повече от 5000 са ранените, а десетки са в неизвестност. Взривната вълна е разрушила и повредила стотици сгради, над 300 000 души останаха без дом.