Появата на COVID-19 може да бъде свързана с изтичане на вируса от американска биологична лаборатория. Затова руското правителство трябва да повдигне въпроса за отговорността за разпространението му. Това обяви във вторник председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, предаде "Независимая Газета".

"Въз основа на това как мълчат САЩ може да се направи един извод: очевидно това се дължи на факта, че те имат някакъв теч в лабораториите. Би било правилно, ако правителството повдигне тези въпроси", отбеляза Володин на заседание на Съвета на законодателите на Руската федерация.

Председателят на долната камара на Държавната дума призова САЩ да спрат експериментите в американските лаборатории, които може да са довели до изпускането на вируса. 

"И нека помислят как да компенсират всички страни, които са пострадали от това. Ясно е, че той е открит в Ухан. Но в Ухан в чия лаборатория? Американска. Те са инвестирали там," подчерта председателят на Държавната дума.

Според него най-вероятно паралелно се работи за моделиране на вируса "и това се прави от Съединените американски щати". Ако това изследване не бъде спряно, светът ще бъде "заложник на нови ситуации", предупреди той.

В тази връзка политикът припомни функционирането на американските лаборатории в Грузия и Източна Европа.

"Това трябва да бъде контролирано. И заедно с огромната работа, която се извършва от вас, правителството, тези въпроси трябва да бъдат повдигнати. Нека ги проучим", каза Володин на вицепремиера Татяна Голикова.