Безпрецедентната енергийна криза във Венецуела, оставила без ток близо 30 милиона души, доведе до колапс в петролната индустрия, съобщи Аrgusmedia.com. Напълно е прекратено товаренето на танкери на терминала Хосе, обяви и представител на държавната петролна компания PDVSA.

Прекратили са работа и преработвателните предприятия на страната, които преработваха 610 хиляди барела дневно. Два дни венецуелските петролопроизводители се опитват да възстановят работа, но пускането на електричество така и не можа да бъде осъществено.

През януари Венецуела изнесе 940 000 барела петрол, което е с 40% по-малко от износа през декември 2018 година. Заради кризата не работят и повечето от бензиностанциите в страната, от 1800 общо едва 100 все още продават бензини и дизел.

От днес в страната спират работа летищата, повечето промишлени предприятия, отменени са занятията в училищата. Вече има и регистрирани случаи на мародерство в цялата страна, в Каракас бе ограбен супермаркет от разярена тълпа от гладни хора.

Заради липсата на ток най-малко 17 души са починали в болниците на страната през двата почивни дни, тъй като лекарите не могат да им окажат помощ при неработещо болнично оборудване. Водата също започна да спира и това заплашва Венецуела с епидемии.