В Боливия намериха изход от тежките и неприятни задръствания. Преди дни беше завършено въздушното трасе между административната столица Ла Пас и едно от предградията Ел Алто, съобщи БНТ.

Без шум, клаксони, вредни изпарения, тишина, спокойствие и красиви гледки - в Ла Пас вече могат да използват междуградски кабинков лифт. Трасето е с дължина 33 км и представлява 10 свързани по между си линии. А пътуването между Ла Пас и Ел Алто вече е по-скоро удоволствие, а не загуба на ценно време.

"Много добра възможност, а и стигаш по-бързо. Не е нужно да сменяш няколко автобуса. Освен това те са по-пълни и неудобни. А кабинките са спокойни и сигурни, а и виждаш красиви гледки", казва местната жителка Роса Мари Тапиа.

"Този тип транспорт беше необходим, защото ние сме в един голям и натоварен град, а кабинките много промениха нещата. Днес можеш да идеш до всяка част на града, защото линиите са свързани - може на юг или на север, навсякъде", допълва Хуан Карлос Зарсури.

Снимка: АP/БТА

В най-високата си част кабинките са на около 4 км над земята, в най-ниската - на малко над 3,5 км.

Правителството е инвестирало в проекта 740 милиона долара. А градският лифт е построен от австрийска компания. Проектът е завършен за седем години.