Пратеникът на ООН за Йемен Мартин Грифитс определи като уникална възможност за връщане на мира започналите днес в Швеция мирни преговори между воюващите страни в Йемен, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

"Не искам да съм твърде оптимист, но искам да съм амбициозен", заяви той пред журналисти в присъствието на йеменските делегации в замък в град Римбу, на около 50 км северно от Стокхолм.

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом откри преговорите с пожелание към делегациите за сила да намерят "компромис и смелост".

"Сега нещата зависят от вас, йеменските страни. Вие имате контрола над бъдещето си", каза тя.

Грифитс обяви, че страните са се договорили за размяна на пленници като стъпка към изграждане на доверие.

"Това ще позволи на хиляди семейства да се съберат и е резултат от много ефикасна, активна работа на двете делегации", каза той.

Планирано е да се разменят 1500-2000 души от проправителствените сили срещу 1000-1500 души бунтовници хуси, отбелязва ТАСС.

 

Регионалният директор на Червения кръст за Близкия изток Фабрицио Карбони каза пред репортери, че по различни оценки пленниците в Йемен като цяло са между 5000 и 8000 души.

Малко преди началото на разговорите правителството и бунтовниците, които не се очаква да преговарят пряко, поотделно поставиха предварителни условия за всякакво споразумение в размяна на не особено дипломатични туитове.

Правителството настоя за пълно изтегляне на бунтовниците от западния пристанищен град Ходейда, превзет през 2014 г., откъдето преминава основната част от хуманитарната помощ.

Бунтовниците заплашиха да попречат на самолетите на ООН да използват летището на столицата Сана, ако преговорите не доведат до възобновяване на гражданските полети.

Международното летище бе затворено за търговски полети след военната намеса на проправителствената коалиция през 2015 г.

Всички досегашни опити да се сложи край на четиригодишната война в Йемен се провалиха, а хуманитарната ситуация е най-тежката в света според ООН. В конфликта са противопоставени подкрепяните от шиитски Иран бунтовници хуси и поддръжниците на правителството на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, подкрепяни от сунитска Саудитска Арабия.

Дипломатически източник от Съвета за сигурност на ООН заяви, че храни "съвсем слаби надежди" за конкретни резултати от тези преговори.

Преговорите в Швеция бяха улеснени от два фактора: големият международен натиск върху Саудитска Арабия след убийството на 2 октомври на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул и евакуацията в понеделник на 50 ранени бунтовници в Оман.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че е готов да контролира размяната на йеменски пленници и изрази надежда, че тази сделка между воюващите страни ще изгради доверие за политическо решение за приключване на войната, предаде Ройтерс.

"МКЧК бе помолен да изиграе ролята си на неутрален посредник и да осигури техническа подкрепа. Ще е особено важно да се удостовери желанието на всеки пленник да е част от процеса", каза Фабрицио Карбони.