Седемгодишно момиченце, чиято снимка беше публикувана от в. "Ню Йорк таймс" миналата седмица, стана една от най-новите жертви на опустошителния конфликт в Йемен, предаде ДПА.

Амал Хусаин, станала символ на хуманитарната криза в страната си след като беше фотографирана от носителя на награда "Пулицър" Тайлър Хикс, почина вчера в лагер за йеменски бежанци, съобщи семейството й, цитирано от вестника.

"Сърцето ми е разбито, заявява майка й Мариям Али. - Амал винаги се усмихваше. Сега се притеснявам за другите си деца."

Хикс заяви, че да снима Амал е било трудно и разкъсващо сърцето, но също така и важно. "Тя наистина показва колко тежки и трагични са станали недохранването и гладът в Йемен", подчерта фотографът.

Кадър: Туитър

Йемен е една от най-бедните арабски страни, която от близо четири години е раздирана от борба за власт между бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран, и подкрепяното от Саудитска Арабия правителство. Миналата седмица заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок предупреди Съвета за сигурност на ООН, че страната е изложена на опасност от глад, който може да обхване 14 милиона души, или около половината от населението.

Приближаващият глад може да бъде "по-голям от всичко, което професионалистите в тази област са виждали през целия си професионален живот", предупреди Лоукок.