От днес в Кипър започва поставянето на петата доза ваксина срещу коронавируса, обяви здравното министерство. Тя ще бъде от новите актуализирани двувалентни препарати, покриващи подвариантите на Омикрон, съобщи БНР от Кипър

Решението за новата бустерна доза е взето въз основа на препоръките на Националната консултативна комисия по ваксиниране в контекста на усилията за укрепване на имунитета на населението, съобщи здравното министерство. 

Петата по ред ваксина се препоръчва на хора над 30-годишна възраст, на живеещите и работещите в социални домове и затворени структури, на здравни специалисти независимо от възрастта, както и на засегнати от редица хронични заболявания. 

За поставянето ѝ е необходимо да са изминали 5 месеца от последната четвърта инжекция. 

През седмицата активността във ваксинационните центрове за получаване на бустерните трета и четвърта ваксина нараства, казаха от здравното министерство. Експертите очакват броят на желаещите да се увеличи през настъпващите зимни месеци. 

Адаптираните ваксини се прилагат в Кипър като бустерна трета доза на хора над 12-годишна възраст, а като четвърта доза се предоставят на хората над 30-годишна възраст и на представители на рискови групи.