Резистентен към ваксина коронавирус е открит при прилепи в Русия, сочи изследване, публикувано в изданието "PLoS Pathogens". Той е подобен на COVID-19 и може да заразява хора.

Khosta-2 е сарбековирус и принадлежи към същото семейство вируси, от което е част и SARS-CoV-2. Изолиран е в проби, взети от прилепи до националния парк в Сочи през 2020 г. Първоначално се е смятало, че не може да се пренесе върху хора, уотчняват ЮПИ и БТА. Сега обаче изненадата е, че може да инфектира човешката клетка и е резистентен към съществуващите ваксини срещу COVID. 

Вирусологът във Вашингтонския университет и автор на проучването Майкъл Летко казва, че сарбековирусите като COVID-19 циркулират и извън Азия, на места като западната част на Русия.

Генетично Khosta-2 изглежда като другите вируси от същия вид, които могат да бъдат открити навсякъде по света. Тъй като не приличат на SARS-CoV-2, никой досега не се е интересувал от тях. 

Според Летко при Khosta-2 засега липсват гени, които предизвикват патогенеза при хората. Съществува обаче риск от рекомбинация с вирус като SARS-CoV-2, като тогава може да се предизвика заболяване.

Коронавирусът SARS-CoV-2 има способността "да се върне отново" в дивата природа, след като е поразявал хората. Точно там са вирусите като Khosta-2.

В последно време се правят опити да се създадат ваксини, които не защитават от нова разновидност на SARS-CoV-2, но предпазват от сарбековирусите като цяло, обяснява специалистът Майкъл Летко.