Испания обяви 15-дневно извънредно положение, след като вчера бяха регистрирани над 1500 нови случая на заразяване с коронавирус, а общият им брой надхвърля 5700. Починалите са най-малко 183, а на този фон дойде  новината, че съпругата на премиера Педро Санчес също е дала положителна проба за COVID-19.

Жителите на страната ще могат да излизат само, за да ходят на работа или на лекар, да купуват продукти от първа необходимост или при форсмажорни обстоятелства. В цялата страна спират работата си всички предприятия, които не са от първа необходимост. Подобна мярка вече е наложена в някои региони, включително мадридския.

„Разбира се, че ще можете да излизате на улицата, за да си купите храна, лекарства, продукти от първа необходимост, да изтеглите пари или да отидете в болница. Но не и за да отидете да вечеряте у приятели“, каза Санчес. 

Нацията обаче демонстрира солидарност - в интернет се появиха клипове, на които се вижда как жители на столицата аплодират от балконите си лекарите, мобилизирани до краен предел в борбата с коронавируса.

Ден по-рано италианци от цялата страна излязоха по балконите си и запяха патриотични песни, за да повдигнат духа на фона на наложената национална блокада от тази седмица заради епидемията от коронавирус. В социалните мрежи бяха публикувани видеозаписи с пеещи хора, след като премиерът Джузепе Конте обяви ограничения, които буквално спряха ежедневието на гражданите.

В Неапол жители изпълняваха песента Abbracciami на поп певеца Андреа Санино. В пристанищния град Салерно, Южна Италия, пък жители пееха националния химн на страната от балконите си.

Италианците също се опитват да повдигнат морала с разпространяване на лозунги като "Andrà tutto bene" ("Всичко ще бъде наред").

В същото време коронавирусът продължава да се разпространява в Европа. Италия навлиза в 7-мия ден на национална карантина, а броят на жертвите там надмина 1440. Във Франция жертвите вече са 91, а заболелите – над 4500. Германия също затяга мерките срещу вируса. Църковните служби са забранени. След Берлин и Кьолн обяви, че затваря всички кина, театри, музеи, фитнес клубове и нощни заведения. Отворени остават само ресторанти и магазини. В столицата забраниха и всички събирания от над 50 души.

Великобритания остава сред малкото засегнати страни, които още не са въвели извънредно положение. Броят на починалите от коронавирус на Острова се е удвоил за последните 24 часа до 21 души, а заразените са 1140. Предприетите мерки обаче предизвикват полемика на Острова. Съветници на премиера Борис Джонсън подкрепят стратегията за изграждане на колективен имунитет. Според критиците обаче за да се развие такъв, трябва или хората да са ваксинирани, или поне половината население да прекара вируса. Засега здравният министър обяви, че хората на 70-години ще бъдат изолирани, но призова към общонационално усилие, като това, помогнало на кралството да оцелее през Втората световна война.

"Нашето поколение никога не е преживявало подобно изпитание", написа в статия за в. "Сънди телеграф" Мат Ханкок. - "Нашите баби и дядовци обаче са го преживели - през Втората световна война, когато по време на блицкрига нашите градове бяха бомбардирани. И въпреки бомбардировките всяка нощ, купонната система и загубата на живот, те се обединиха за едно гигантско национално усилие. Днес нашето поколение е изправено пред свое изпитание, борейки се срещу доста реално и ново заболяване. Трябва да се борим с болестта, за да опазим живота и здравето на хората".

Междувременно вчера САЩ добавиха към списъка със страни, от които забраняват влизането на своя територия, Великобритания и Ирландия. 

Ирландското правителство пък обмисля ограничителни мерки за пъбовете и нощните клубове заради коронавируса. Това стана, след като видеозаписи на хора, които пеят в препълнени барове в столицата, предизвикаха кампания в социалните мрежи с призив за затварянето им, предаде Ройтерс.

Властите в Ирландия, където има 129 потвърдени заразени и двама починали, миналата седмица затвориха училищата и университетите и посъветваха населението да бъдат отменени всички прояви на закрито с участие на над 100 души. Те обаче не затвориха кафенетата, баровете и ресторантите, както направиха някои европейски държави. Властите се аргументираха с потенциалния негативен ефект за работещите и дребния бизнес и заявиха, че вместо да бъдат затваряни тези заведения, собствениците им трябва да осигурят достатъчно разстояние между клиентите.

В същото време днес Австрия забрани събирането на едно място на повече от 5 души. От вторник в страната затварят ресторантите.