Българската асоциация за културен обмен в Италия отправи емоционално обръщение към всички сънародници. От сдружението произовават да бъдем разумни, да спазваме правилата, да не изпадаме в паника, но и да не подценяваме ситуацията.

"Скъпи приятели, ние от Българска асоциация за културен обмен се обръщаме към всички вас, с призива в тези трудни моменти, да запазим спокойствие, да мислим и най-вече да действаме разумно. Да пазим не само себе си и семействата си, но и всички околни. Не изпадайте в паника, но и в никакъв случай не подценявайте ситуацията, следвайте указанията и препоръките, не нарушавайте карантината. Нека помогнем на нашите лекари и пациенти и да не затрудняваме работата им. Нека оставим за малко всичко останало и просто да си подадем ръка, защото само заедно, ще можем да превъзмогнем тежката ситуация. Всичко ще бъде наред!", гласи обръщението.

Асоциацията има за цел да разпространи българската култура, традиции и фолклор сред всички български граждани, италиански и неиталиански, чрез организиране на проекти, дейности и събития, свързани с изкуството, музиката, гастрономията. Нейните членове сътрудничат с местни, национални и европейски институции, разработват и задълбочаване на отношенията, които винаги са свързвали българската нация с Италия и Европа.