Австрия спира въздушните връзки с Русия, Украйна, Нидерландия и Великобритания в усилията си да овладее разпространението на новия коронавирус, съобщи днес канцлерът Себастиан Курц.

"За да се спре понататъшното внасяна на вируса от чужбина, ще бъдат затегнати правилата за влизане в страната ни. Забранява се влизането на туристи директно от Великобритания, Холандия, Русия и Украйна. С тези страни се спират въздушните връзки", заяви той на заседание на Националния съвет на Австрия, долната камара на парламента.

В същото време министър-председателя на австрийската провинция Тирол Гюнтер Платер обяви по националната телевизия, че на населението в Тирол се забранява да напуска домовете си.

Крайната мярка се налага, тъй като Тирол е австрийската провинция, засегната в най-голяма степен от коронавируса и разпространението на заразата продължава. Наложената забрана допуска няколко изключения - за жизненоважни покупки на хранителни стоки, посещение на лекар или изпълнение на рецепта. Разрешено е напускане на дома на хората, които остават на работните си места, това са предимно служители на пощите, полицията, банките, аптеките, медицински персонал и служители в магазините за хранителни стоки.

Движението на международните влакове на Федералната пътническа компания ФПК, дъщерно дружество на Руските държавни железници, между Русия, Украйна и Молдова спира от 17 март във връзка с разпространението на новия коронавирус. Това съобщи днес ФПК.

Вече е спряно движението на влакове по линиите Москва - Ница, Москва - Берлин, а също и по преките линии Москва - Прага - Москва, припомня ТАСС.

В същото време всички френски ски курорти ще бъдат затворени днес и до края на сезона няма да бъдат отваряни заради епидемията от коронавируса, съобщиха фирмите, стопанисващи курортите. Това нанася нов удар върху туристическия сектор на Франция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ски сезонът приключва днес", заяви в Туитър "Домен скиабъл дьо Франс", организация, обединяваща фирмите, стопанисващи курортите.

Обикновено повечето курорти затварят през април или в началото на май. Сегашното затваряне обаче става само три седмици преди ученическите ваканции във Франция и Великобритания, един от най-натоварените периоди от сезона.

Снощи френският премиер Едуар Филип обяви, че ще бъдат затворени всички магазини, без магазините за хранителни стоки, ресторанти и места за развлечение.

Днес обаче французите са призовани да гласуват на общински избори, в страна в която повечето дейности са замрели заради епидемията от коронавирус. Избирателните бюра отвориха в 08:00 часа местно време почти навсякъде във Франция за първия тур от местния вот. Той се провежда, по време когато страната затвори от полунощ всички "места за публично посещение, които не са от първостепенно значение за живота на страната". Вторият тур е насрочен за 22 март.

Изолиране на хората над 70-годишна възраст за четири месеца пък е част от плана за действие на британското правителство за справяне с разпространяването на коронавируса, обяви днес министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

На въпрос на журналист от "Скай нюз" дали на хората ще им бъде препоръчано да останат в изолация за четири месеца, министърът отговори: "Да това е в плана, това със сигурност е в плана. Ще изложим повече подробности, когато дойде времето да направим това, тъй като ние категорично осъзнаваме, че това е извънредно наложително за възрастните и уязвимите и за тяхната собствена самозащита". Ханкок добави, че планът ще влезе в сила "със абсолютна сигурност през следващите седмици".

Междувременно премиерът на Чехия Андрей Бабиш каза днес, че неговото правителство вероятно ще наложи карантина в цялата страна като мярка срещу разпространяването на коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В интервю за чешката телевизия "Прима" той обяви, че на насроченото за днес правителствено заседание ще направи такова предложение и изрази увереност, че то ще бъде одобрено. По думите му е много важно хората само да ходят на работа и да се връщат у дома. Бабиш препоръча на уязвимите възрастни да си стоят у дома.

В Чехия вече е в сила извънредно положение и броят на заразените в страната нараства стремително. По данни от вчера те бяха 189, а днес станаха 231. Според Бабиш до довечера бройката ще надхвърли 300. Носители на вируса има във всички чешки провинции.

Вторият тур на изборите за меджлис (парламент) в Иран обаче е отложен за неопределен срок заради разпространението на коронавируса в страната. Това съобщи днес в ефира на телевизионния канал Ал Джазира представител на Съвета на стражите на конституцията.

Той каза, че вторият тур на парламентарните избори в Иран, който трябваше да се проведе на 17 април, е отложен.

Това се случва на фона на факта, че тестът за коронавирус на члена на Съвета на експертите на Иран Хашем Батхай е дал положителен резултат, съобщи днес агенция ИЛНА. Духовникът е настанен в болница в град Кум.

Министерството на здравеопазването на Иран съобщи на 19 февруари за първите случаи на заразени с новия коронавирус и те бяха именно в град Кум. Според най-нови данни броят на заразените в Иран е 12 729 души, а от тях са починали най-малко 611 души.

Съветът на експертите е държавен орган в Иран, в който влизат 88 авторитетни богослова. В неговите задължения е избирането на ръководител и духовен лидер на страната. Освен това съветът има задачата да разработва поправки в конституцията и да излиза с решения за оставка на ръководителя на Иран в случаите, предвидени от конституцията.

Фондовата борса в Абу Даби (ADX) пък обяви днес, че временно затваря всичките си зали за търговия до второ съобщение заради глобалното разпространение на корованируса, предаде Ройтерс.

Борсата уточни, че затваря залите за търговия в Абу Даби и другите емирства като предпазна мярка в защита на здравето на хората в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

ОАЕ са регистрилали досега 86 случая на нов корона вирус, от които 17 души са оздравели.