Указът на президента на Украйна Петро Порошенко за въвеждане на военно положение, който бе внесен днес за разглеждане във Върховната Рада, допуска преустановяване на определени членове от Конституцията, засягащи правата на гражданите да избират и да биват избрани, предава ТАСС, като се позовава на текстове от Конституцията.

По-рано днес Порошенко подписа указ за обявяване на военно положение в Украйна за срок от 60 дни. За да влезе в сила, указът трябва да бъде одобрен от парламента в Киев. Веднага се появиха твърдения, че военното положение се въвежда с цел да бъдат отменени президентските избори, насрочени за 31 март на 2019 година.

Отбелязва се, че правото на гражданите да "участват в управлението на държавните дела във всички национални и местни референдуми, свободно да избират и да бъдат избрани в органи на държавната власт и органи на местното самоуправление" е заложено в член 38 от Конституцията на Украйна, а указ за въвеждането на военно положение допуска преустановяване действията на този член.

"Във връзка с въвеждането в Украйна на временно военно положение, като период на действие на силов режим, може да се ограничават конституционни права и свободи на човека и гражданина, които са регламентирани в членове 30-34, 38, 39, 41-44, 53 от Конституцията на Украйна", се казва в текста на указа.

На 25 ноември три кораба от руската брегова охрана обстрелваха вчера три украински плавателни съда край Керченския проток между Черно и Азовско море и ги плениха заедно с екипажите, с което повишиха напрежението в региона. Шестима украинци бяха ранени. Корабите и екипажите им бяха пленени.