Американската полиция вчера обяви пробив в разследването на убийствата на четирима мюсюлмани в Албакърки, Ню Мексико, след като обвини мъж от Афганистан, който също е мюсюлманин, за две от убийствата и го определи като главен заподозрян за другите убийства, разтревожили цялата мюсюлманска общност в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Общото между смъртните случаи са расата и религията на жертвите, твърдят служители на полицията, които се опитват да установят дали убийствата са свързани.

Петдесет и една годишният Мохамед Сайед е бил задържан, след като неговото пътно превозно средство било спряно за проверка, съобщиха властите.

Три от четирите убийства със стрелба от засада бяха извършени през последните две седмици. Последната жертва е намерена мъртва миналия петък, след като полицията получила сигнал за стрелба.

Началникът на полицията Харолд Медина заяви, че все още не е ясно дали смъртните случаи трябва да се класифицират като престъпления от омраза или серийни убийства, или и двете.

Разследващите са получили сигнал от мюсюлманската общност в града, който ги насочил към Сайед, съобщиха от полицията. Той живее в САЩ от около пет години. Полицията проучва възможните мотиви за убийствата, включително неуточнен "междуличностен конфликт".

Заместник-началникът на полицията Кайл Хартсок не отговори директно на въпрос дали Саид, мюсюлманин сунит, е бил ядосан, че дъщеря му се е омъжила за мюсюлманин шиит. Хартсок заяви, че "мотивите все още се проучват изцяло, за да се разбере какви са те".

Точното естество на връзките между Саид и жертвите, както и между жертвите, остава неясно. Но полицията заяви, че продължава да разследва как са се пресекли пътищата им преди стрелбата.

Полицията на Албакърки показа снимка на Мохамед Сайед, на 51 години, който беше задържан в понеделник, 8 август 2022 г., във връзка с убийствата на четирима мюсюлмани през последните девет месеца

Снимка: AP/БТА

Всички жертви са посещавали една и съща джамия и са били по произход от Пакистан. Най-ранният подобен случай е свързан с убийството през ноември на 62-годишния Мохамед Ахмади от Афганистан.

Убийствата привлякоха вниманието на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че подобни нападения "нямат място в Америка", отбелязва АП. Те също така разтърсиха мюсюлманските общности и някои хора започнаха да изпитват съмнения за безопасността си и да ограничават движението си.