ЦРУ е отстранило от длъжност своя представител във Виена, обвинен, че не е взел на сериозно случаи на мистериозния Хавански синдром в екипа му и в посолството на САЩ в Австрия, предадоха световните агенции.

Десетки случаи на синдрома при агенти на ЦРУ, дипломати и техните семейства са били констатирани във Виена неотдавна, но представителят на ЦРУ там е приел скептично твърденията и е проявил безчувственост, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на източници от американското разузнаване. Засега ЦРУ нито е потвърдило, нито е отрекло информацията.

За първи път се заговори за Хавански синдром през 2016 г. сред американски дипломати в Куба. Те започнаха да се оплакват, че не се чувстват добре. Аферата излезе наяве през 2017 г., когато Доналд Тръмп отзова голяма част от американските дипломати в Хавана.

Над 20 американски правителствени служители и членове на техните семейства бяха засегнати от синдрома в периода края на 2016 г. - май 2018 г. Канадски дипломати също са били засегнати. През 2018 г. сходни симптоми се появиха при десетина американски дипломати в Китай. Случаи бяха регистрирани после в Германия, Австралия, Русия, Тайван и дори във Вашингтон.

В продължение на няколко години високопоставени служители в американското правителство отхвърляха оплакванията, смятайки, че симптомите се дължат на стрес, истерия или някакви неизвестни стимуланти.

Администрацията на президента Джо Байдън подсили разследването на случаите, което официално се наричат аномални здравни инциденти (АЗИ).

Още през юли "Ню Йоркър" съобщи за над 20 случая във Виена от началото на годината. През този месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пък каза, че около 100 агенти на ЦРУ и техните семейства са сред 200-те американски представители, поразени от Хаванския синдром.

Засегнатите дипломати страдат от проблеми с равновесието, от световъртеж, от проблеми с координацията, с движението на очите, те изпитват безпокойство, раздразнителност и са жертви на така нареченото "когнитивна мъгла". При някои от тях са били диагностицирани дори мозъчни лезии. Някои от хората, преминали през него, говорят, че чували фокусирани, пронизващи остри звуци, от които им прилошавало.

Според доклад на Американската академия на науките енергията, насочена от радиовълни, е вероятна причина за тези симптоми.

Някои американски представители дори заподозряха страни като Русия, че може да са замесени.

Проблемът вече държи нащрек представители на САЩ по целия свят. През август визитата на вицепрезидента Камала Харис във Виетнам бе забавена с няколко часа, след като американското посолство съобщи за възможен случай на "акустични инциденти".

А при визитата на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс в Индия в началото на септември, човек от обкръжението му се оплакал от симптоми и потърсил медицинска помощ, посочва "Вашингтон пост".