Италия, Германия и Франция са страните, които са най-засегнатите от новия коронавирус Ковид-19 (Covid-19) страни в Европа. Все още няма регистриран случай на този коронавирус в България.

Италия е най-тежко засегнатата от вируса държава на континента. Броят на починалите достигна 79, нови 27 случая през последните 24 часа. Общият брой на заразените също е нараснал чувствително - до 2502 от 2036.

160 от заразените са напълно излекувани.

Междувременно 15 италиански граждани са дали положителни проби при тест за коронавируса в Индия.

Четвърти смъртен случай от новия коронавирус е бил регистриран във Франция, като се позова на министерството на здравеопазването. То не уточни националността и възрастта на починалия.

Френските здравни власти съобщиха снощи, че броят на заразените в страната е достигнал 212 - с 21 повече от понеделник.

Във Франция има три основни огнища на разпространение на заразата, каза министърът на здравеопазването Оливие Веран. Това са департаментите Оаз, на север, Горна Савоя, на изток, и Морбиан, на запад.

"Няма епидемия, но сме изправени пред опасност от епидемия, която наближава, и ние се подготвяме предварително за (такава) ситуация", обобщи Веран.

Президентът Еманюел Макрон прогнозира на кризисно заседание в здравното министерство, че Франция е "на етап (в борбата с коронавируса), в който ще продължи седмици и дори евентуално месеци".

Десетки хиляди ученици в засегнатите френски райони останаха у дома днес. По-малко техни връстници не са на училище в Германия и Полша.

В Германия броят на заразените с коронавируса достигна 188, съобщи научно-изследователският институт "Роберт Кох". През последното денонощие в страната са били регистрирани 38 нови случая.

Заразата се е разпространила в 13 от 16-те германски провинции. Основното огнище е Северен Рейн - Вестфалия, на запад, където има 101 случая.

Броят на заразените с вируса във Великобритания е достигнал 51, съобщи здравният министър Мат Ханкок. През последното денонощие в страната са били регистрирани 12 случая.

Броят на заразените в Швеция се е увеличил двойно във вторник до 30, съобщи обществената телевизия.

Армията в Швейцария обяви, че няма да позволява на военнослужещите да излизат извън периметъра на своите обекти, след като бе регистриран първи случай на вируса в нейния състав. Заразеният мъж казал, че е ходил наскоро в Милано, Северна Италия - едно от огнищата на болестта в най-тежко засегнатата страна в Европа.

Швейцарските власти забраниха всички събирания на повече от 1000 души на едно място.

Първият случай на вируса в Швейцария бе регистриран на 25 февруари. Броят на заразените в страната вече е 37.

Осми случай на новия коронавирус  е бил потвърден в Гърция, става ясно от съобщение на гръцкото министерство на здравеопазването. Става въпрос за гръцки гражданин, който е бил в близък контакт с петия потвърден случай, който в момента е изолиран в референтна болница в Солун.

В Хърватска са регистрирани 8 случая, в Северна Македония - един.

Китай започна да затваря болници

Китай отбеляза леко намаляване на новите случаи на заразени с вируса, разболял десетки хиляди хора. Днес властите съобщиха за 119 нови случая - спад в сравнение със 125-те, за които беше съобщено вчера, предадоха световните агенции. От Ковид-19 са починали още 38 души, с което смъртните случаи в континентален Китай стават 2981.

В Китай има най-много случаи на заразени с новия коронавирус - 80 270. В Ухан, откъдето тръгна болестта, още 1859 души са излекувани и изписани от болница, но остават под двуседмична карантина. Тъй като броят на новопостъпилите в болница е по-малък от изписаните, властите на провинция Хубей казаха, че планират да затворят някои от полевите болници, които бяха създадени в последните седмици за справяне с големия поток от пациенти.

От Китай обаче се опасяват от вторично заразяване - от страна на хора, които пристигат в страната от райони, в които има огнища на заразата, например в Европа.

Усложнява се обстановката в Корея и Япония

Южна Корея съобщи за нови 600 случая на заразяване с коронавирус и за два нови смъртни случая. С това общият брой на заразените в страната достигна 4812, а смъртните случаи станаха 28.

Броят на заразените с коронавирус в Япония достигна 1000 души, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. 706 от заразените са пасажери от круизния кораб "Даймънд принсес". Смъртните случаи са 12, уточни японското министерство на здравеопазването.

Увеличават се починалите в САЩ: всички в щата Вашингтон

Девет вече са жертвите на коронавируса в САЩ, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на осъвременени данни на министерството на здравеопазването. Всички починали са в щата Вашингтон, в северозападната част на страната. В този щат има 27 потвърдени случаи на заразени с вируса. Общо в страната има 108 потвърдени и предполагаеми случаи. Почти половината от тях са на хора, евакуирани от круизния кораб "Даймънд принсес".

Президентът Доналд Тръмп каза днес, че правителството му може да забрани пътуванията от САЩ до райони, които са огнища на заразата, но не се обмисля ограничаване на пътуванията в САЩ.

Законопроектът за спешно финансиране на борбата с опасния вирус може скоро да е готов и до петък вечерта да е представен за подпис на президента, каза сенатор Патрик Лийхи.

Тръмп е превел заплатата си за последното тримесечие на 2019 г., която е 100 000 долара, на министерството на здравеопазването, за да се използва за борба с инфекцията. Говорителката на президента Стефани Гришам припомни, че Тръмп обеща, докато е президент, да дава заплатата си за благотворителност, и посочи, че той спазва поетите ангажименти. Досега той е превеждал заплатите си на министерствата на вътрешните работи, по въпросите на ветераните, на транспорта.

Страни с първи случаи

Аржентина и Чили вчера потвърдиха първите си случаи на заразяване с коронавируса. С тях заразените в Латинска Америка стават 20. Аржентинският пациент се е върнал на 1 март от пътуване в Северна Италия, чилийският случай също е човек, пътувал до Европа.

Обединените арабски емирства обявиха, че от неделя затварят за четири седмици училищата и висшите учебни заведения заради коронавируса. Целта е да се спре разпространението му. Затова се изтегля началото на пролетната ваканция, която би трябвало да започне на 29 март и да продължи до 12 април. В ОАЕ двама руснаци са се заразили с коронавируса. Те са били в контакт с участници във колоездачно състезание, у които беше открит новия вирус, съобщи ТАСС.