Случаите на заразени с коронавирус се увеличиха в Италия, а Франция затвори вчера световноизвестния музей "Лувър". Смъртоносната зараза, която започна от Китай, доведе до силно безпокойство в Западна Европа и заплашва туризма. Броят на страните, засегнати от вируса, надхвърли 60, а починалите по света станаха най-малко 3000, съобщи Асошиейтед прес. В същото време САЩ регистрира втори почнал от коронавируса - 70-годишен мъж.

Нови огнища се отвориха през уикенда, което задълбочи чувството на криза, което вече доведе до спадове на финансовите пазари, опразни улиците на много градове и наруши рутината на милиони хора. Над 88 000 души по света са заразени, а вирусът върлува на всички континенти без Антарктида.

Австралия и Тайланд съобщиха вчера за първите си смъртни случаи, а Доминиканската република и Чехия - за първи заразени на тяхна територия.

Италианските власти съобщиха, че броят на заразените в страната се е увеличил с 50 процента до 1694 само за 24 часа. Още петима души са починали, с което общият брой на жертвите на болестта в Италия достигна 34. Във Франция заразените са 130, което е увеличение с 30 души за едно денонощие, през което са починали двама души.

Правителството на САЩ посъветва американците да не пътуват до двете най-силно засегнати области в Северна Италия - Ломбардия и Венето. Големите американски авиокомпании започнаха да спират полетите си до Милано.

Ограниченията на пътуванията до Италия и нарастващата тревога във Франция могат да нанесат тежък удар на туризма на тези страни.

"Вече отчитаме намаляване на броя на американците, идващи в Италия през последните дни", каза Бернабо Бока, председател на асоциацията на италианските хотелиери.

Туризмът е 13 процента от икономиката на Италия. Над 5,6 милиона американци посещават Италия всяка година, което е 9 процента от всички чуждестранни туристи.

Иран, Ирак и Южна Корея също отчетоха разрастване на заразата. Случаите в САЩ на болни от новия коронавирус достигнаха най-малко 74, а в събота болестта взе и първата си жертва там - 50 и няколко годишен мъж в щата Вашингтон, който е имал и други здравословни проблеми, но не пътувал до засегнати от вируса места.

В Япония се наблюдава паника сред потребителите, които се запасяват масово с продукти от първа необходимост. Туристически атракции в Азия, Европа и Близкия изток опустяха. Най-свещените места за мюсюлманите бяха затворени за чуждестранни поклонници. Правителствата на няколко страни затвориха училища и забраниха големи обществени прояви.

Втори починал от коронавируса в САЩ

Седемдесетгодишен мъж е починал в събота от коронавирус в района на Сиатъл, съобщиха здравните власти в щата Вашингтон, цитирани от Франс прес. Това е втори смъртен случай в САЩ, свързан с Ковид-19. В събота бе съобщено и за смъртта на мъж на около 50 години, който е бил в лошо здравословно състояние още преди да се зарази с вируса.

Първи случай на заболял от коронавирус бе установен вчера в щата Ню Йорк. Става дума за трийсетинагодишна жена, която е била неотдавна в Иран. Тя е под домашна карантина и здравните власти в щата вече са установили с кои хора е контактувала тя. Губернаторът на щата Андрю Куомо каза, че жената страда от дихателни проблеми, но състоянието й не е сериозно. "Няма причина за неоправдано безпокойство. Като цяло рискът остава малък в Ню Йорк", каза той.

Заразените в Китай станаха над 80 000, а в Южна Корея - над 4000

Китай е регистрирал вчера 202 нови случая на коронавирус, съобщи Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването, цитиран от световните агенции. Това е рязък спад в сравнение с регистрираните 573 случая ден по-рано. Така общият брой на заразените в континентален Китай достигна 80 026 души. От тях са оздравели 33 700 пациенти.

В Южна Корея има 476 нови случая и четирима души са починали, съобщи Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към министерството на здравеопазването.

С това заразените в страната станаха общо 4212, а починалите - 22 души.

Доминиканската република стана четвъртата страна в Латинска Америка със случай на коронавирус

Доминиканската република потвърди първия си случай на заразен с новия коронавирус, с което общият брой на заразените в Латинска Америка стават осем души в четири държави, предаде ДПА.

Министърът на здравеопазването Рафаел Санчес Карденас съобщи, че пациентът е 62-годишен италианец, който е пристигнал в страната на 22 февруари.

Тази седмица Мексико, Бразилия и Еквадор вече съобщиха за първите си заразени от коронавируса. В Мексико заразените са четирима, в Бразилия - двама, а в Еквадор има един заразен.

Чехия съобщи за първи три случая на коронавирус

Чехия потвърди, че в страната са били открити три случая на заразяване с коронавирус, предадоха Ройтерс и ТАСС. И тримата пациенти са пристигнали от Северна Италия, уточни здравният министър Адам Войтех. Двама от тях са чехи, а една е американска студентка, учещ в Милано.

Никой от тримата заразени не е тежко болен. Двама от тях са в столицата Прага, а третият - в град Усти над Лабем, на 90 км северно от столицата. Войтех призова да се избягват ненужните пътувания до северноиталиански региони, включително за почивка или ски.

Чехия е първата централноевропейска страна, която съобщава за случаи на коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Броят на заразените във Франция достигна 130 души

Броят на заразените с новия коронавирус във Франция достигна 130 души, съобщи в неделя вечерта ръководител на генералната дирекция за здравеопазването на френското здравно министерство Жером Саломон, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

116 от заразените са в болница. В събота заразените във Франция са били 100 души.