Не виждам какво ще промени обявяването на пандемия за живота ни като граждани, като хора. В момента всяка страна в света се опитва да вземе максимално адекватните мерки, за да може да предпази хората от коронавируса. Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България по повод актуалната ситуация с коронавируса COVID-19.

"Към този момент няма никаква причина да се безпокоим, заяви Околийски. - Превенцията винаги е предмет на лична отговорност. Ние, българите, по отношение на превенцията невинаги сме отличници."

Михаил Околийски оцени медийната среда, информираща за коронавируса, като добронамерена и изтъкна, че е важно да не се робува на фалшиви митове.

"Това презапасяване - като хамстери сме и носим от супермаркетите вкъщи неща, за които не е ясно дали ни трябват. Това удря най-бедните, най-уязвимите хора. Възрастните хора, които с последните си стотинки купуват боб и леща или олио", обясни медикът.

Световната здравна организация ще адресира към различните рискови групи съвети, за да се подобри психичното им здраве.

"Сред най-уязвимите за вируса COVID-19 са възрастните хора, чиито придружаващи хронични заболявания могат да доведат до тежко протичане и смърт. Медийната истерия допълнително усложнява ситуацията за тях", посочи Околийски.

"Непрекъснато проверяват нова информация. Това води до повишаване на тревожността, което пък може да доведе до инсулти, инфаркти и други проблеми. Може да доведе и до влошаване на тяхното общо функциониране. Затова е много важно възрастните хора над 65 години да бъдат посъветвани най-много веднъж на ден да се информират за състоянието на епидемията и то от надежден източник. Да се избягват митове, да се избягват фалшиви новини, които биват разпространявани много недобросъвестно от различни сайтове", каза още той.

"Животът на вируса е в рамките на часове до дни върху някаква повърхност. Дезинфекцирането на банкнотите в Китай вече е превенция от най-високо ниво", уточни доц. Околийски.

Той съветва да се избягват посещения на места, където има много хора, както и близки контакти с потенциално рискови лица.

"Не бива да товарим децата с нашите страхове и да ги правим съпричастни с медийните новини за вируса от сутрин до вечер, категоричен е Околийски. - Децата колкото може трябва да бъдат изолирани от тези новини и да продължи тяхното рутинно ежедневие."