Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази в Туитър готовност да работи със своите колеги от Китай и Русия Си Цзинпин и Владимир Путин с надеждата да се сложи край на надпреварата във въоръжаването с тези страни, която според него е станала неконтролируема, предадоха Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

"Сигурен съм, че в един момент в бъдещето, президентът Си и аз, заедно с президента (на Русия) Путин, ще започнем да говорим за съществено прекратяване на мащабната и неконтролируема Надпревара във Въоръжаването. САЩ похарчиха 716 Милиарда Долара тази година. Луди сме!", написа Тръмп в туит на следващия ден след завръщането си от срещата на Г-20 в Аржентина.

През октомври Тръмп заяви, че е готов да изтегли страната си от договора за ядрените оръжия със среден обсег на действие, датиращ от Студената война, ако Русия "продължава да го нарушава". На свой ред Русия обвинява САЩ, че нарушават договора.

Русия е разтревожена от създаденото положение в сферата на неразпространението и разоръжаването, каза на 30 ноември в Буенос Айрес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Възможният отказ на САЩ от задълженията по Договора за ракетите със среден и малък обсег, неяснотата в позицията им по проблема за Договора за стратегическите нападателни оръжия, създават рискове от неконтролируема надпревара във въоръжаването", каза Путин в речта си на срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), състояла се в рамките на срещата на върха на Г-20.

Путин изрази увереност, че петте страни от БРИКС ще действат от единни съгласувани позиции по тази тема, което ще бъде важен фактор за мобилизиране на усилията на световната общност с цел гарантиране на международната сигурност и стабилност.