"Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени напълно и унищожени, за да изградим свят без ядрени оръжия", заяви той пред близо 800 души, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и председателят на Общото събрание на световната организация Питър Томсън.

Китай ще се стреми да създаде нов модел на отношения със САЩ като част от създаването на "кръг от приятели" по света, каза Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

Освен това Китай се стреми към всестранно стратегическо партньорство за координация с Русия, с Европа и със страните от БРИКС.

Си Цзинпин се обяви против протекционизма в международната търговия:

"Трябва да спазваме правилата на Световната търговска организация, да поддържаме открит, прозрачен и недискриминационен многостранен търговски режим и да строим достойна световна икономика".

"Град призрак"

Мерките за сигурност, свързани с посещението на Си Цзинпин превърнаха Женева в град призрак, отбелязва Ройтерс.

Паркинги и магазини бяха затворени и достъпът до тях беше забранен, а сградата на ООН беше почти изпразнена.

Повечето от близо 3000-те служители в нея се прибраха по-рано в домовете си.

Говорителка на ООН обаче заяви, че те са били приканени да работят от домовете си, защото 200-членната делегация на Си Цзинпин и 800-те присъстващи на речта му пристигат в момента, когато свършва работното време на служителите на ООН.

"Причините бяха логистични, а не политически", подчерта тя.

Полицията спря протеста на петима активисти, които издигнаха тибетско знаме и лозунги "Арестувайте Ситлер, освободете Тибет" пред сградата на ООН, защото те не бяха получили разрешение за протеста си.

Малко по-късно започна разрешената прокитайска демонстрация, в която участваха около 100 души.