Растящият брой на положителни случаи на COVID-19 и липсата на достатъчно информация от официален Пекин принуди взимането на ответни мерки от няколко държави. В рамките на едно денонощие САЩ, Тайван и Италия обявиха, че ще тестват за наличието на опасния коронавирус пристигащите от Китай. Въпросът стана повод за коментари и в други страни. Официални изявления има още от Великобритания и Австралия, които засега се въздържат от връщане на ограничителни мерки. Подобни са взели още Южна Корея, Малайзия и Япония. По информация на Би Би Си Европейската комисия ще проведе днес заседание на здравния си комитет, за да обсъди "евентуални мерки и единен за ЕС подход" относно ситуацията.

По-рано този месец китайските власти рязко промениха политиката си за борба с разпространението на коронавируса и започнаха постепенно да разхлабват ограниченията. Отмяната на ограниченията стана факт след масови протести срещу тях.

От американския Център за контрол на заболяванията обявиха, че след 00:01 ч. на 5 януари "всички пристигащи със самолет от Китай на възраст над 2-годишна възраст трябва да са си направили тест не повече от два дни преди полета", независимо от националността си и ваксинационния статус. Оттам уточниха, че същите мерки ще се прилагат и за пътници от Хонконг и Макао.

Според официални представители на ведомството мерките се налагат заради опасенията, че липсата на информация от китайските власти и растящия брой случаи могат да доведат до развитието на нови варианти на вируса, съобщава Ройтерс.

Тайван ще започне да тества пристигащите от Китай още от 1 януари. След като в продължение на почти две години тайванските власти на практика бяха затворили Тайван за чужденци и прилагаха строги карантинни правила спрямо тези, на които все пак се позволяваха да влязат, през октомври островът отново се отвори към света и отмени задължителната карантина.

Сега тайванските здравни власти съобщиха, че всички пътници, пристигащи с преки полети от Китай, и тези, пристигащи с морски транспорт, ще трябва да си правят Пи Си Ар тест при пристигането си в Тайван. Властите допълват, че ще секвенират пробите на пътниците, които дадат положителни проби за заразата, за да бъде засечено навреме възможно наличие в тях на нови варианти на коронавируса. Мерките, които ще останат в сила до края на януари, не засягат влизащите в Тайван от Хонконг и Макао.

Далите положителни проби ще могат да се карантинират в домашни условия, заявиха тайванските здравни власти. Новата мярка ще засегне основно тайвански граждани, живеещи и работещи в Китай, както и китайските им съпрузи и децата им, тъй като през 2019 г. Пекин забрани на китайските туристи да посещават острова. Много от тайванците, които живеят в Китай, обикновено се прибират в Тайван за Лунната нова година, която се пада през януари.

Италия също реши да въведе задължителни тестове за всички пътници от Китай. "Тази мярка е необходима, за да се осигури наблюдението и установяването на евентуални варианти на вируса, за да бъде защитено италианското население", заяви италианският министър на здравеопазването Орацио Скилачи, цитиран от БТА. Мярката ще се прилага и за пътниците, които идват от Китай и транзитират през италиански летища. На миланското летище "Малпенса" са пристигнали два самолета от Китай и новите мерки са показали, че в първия 38 процента от пътниците са заразени с вируса, а във втория 51 процента, съобщават италиански медии.

За разлика от САЩ, Тайван и Италия, говорител на британското правителство заяви, че не се планира въвеждане на задължителни тестове за COVID-19 за пътници, които пристигат от Китай. От "Даунинг стрийт" добавиха, че здравните власти следят внимателно за разпространението на различните варианти на заболяването и анализират данните, идващи от други страни.

Австралия също няма да променя изискванията за пристигащи от Китай, каза днес премиерът на страната Антъни Албанезе. "Ще се вслушаме в съветите на здравните експерти. За момента няма промяна в предписанията за пътуване, но ще следим ситуацията, както и случаите в Австралия и по света", заяви Албанезе.