От началото на декември четвърт милиард души в Китай са заболели от COVID-19, което представлява 18% от населението на страната. Тези оценки, пише Bloomberg, са били представени на закрито заседание на Националната комисия по здравеопазване на Китай.

Според тези изчисления само за един ден на 20 декември с COVID-19 са се заразили 37 милиона души.

В същото време независими анализатори наскоро изчислиха, че приблизителният брой на заболелите е само един милион души дневно. По техни данни броят на починалите е пет хиляди души дневно.

Официално китайските власти са потвърдили само три хиляди случая от началото на декември.

Китайските власти, които в продължение на три години поддържаха политика на нулева толерантност към COVID-19, в края на 2022 г. пристъпиха към драстично облекчаване на ограниченията. Причината за това станаха най-масовите протести в страната от десетилетия насам, които се дължат на умората на жителите от постоянните блокади и които първоначално искаха премахване на мерките, но след това започнаха да отправят и политически искания.

Според властите повече от 90 % от населението на Китай е напълно ваксинирано, но по-малко от половината от възрастните хора, които са основната рискова група, са имунизирани. Междувременно независими експерти поставиха под въпрос ефективността на ваксините, използвани в Китай.