Норвежката лоукост компания Norwegian съобщи на своя сайт, че спира полетите по своите линии на самолетите Boeing 737 MAX 8. Според съобщението, компанията спира полетите с този модел, спазвайки препоръките на европейските авиационни регулатори. На сайта на Европейската агенция по авиационна безопасност обаче няма официално съобщение в този дух.

В неделя Боинг 737 МАКС 8 на Етиопските авиолинии, изпълняващ полет за Найроби, катастрофира малко след излитане от Адис Абеба. Загинаха всичките 157 души в самолета.

И Обединеното кралство последва примера на страни като Китай, Южна Африка и Сингапур, като също забрани полетите на Boeing 737 MAX 8 във въздушното си пространство, съобщава SkyNews.

Турската национална авиокомпания "Търкиш еърлайнс" спря до второ нареждане полетите с машини от типа Боинг 737 МАКС (Boeing 737 MAX). Решението е взето заради катастрофата с етиопски самолет в неделя, при която загинаха всички пасажери и екипажа.

В официално разпространеното съобщение на "Търкиш еърлайнс" се посочва, че са спрени всички машини от въпросния тип, намиращи се в летателния парк на компанията. Турската авиокомпания разполага с 12 броя самолети Боинг 737 МАКС.

Днес към списъка със страните, забранили временно полетите се присъединиха Германия, Франция и Ирландия. Това означава, че на практика в момента около 40 процента от закупените самолети от този модел остават на земята.

Сред страните, наложили забраната досега са още Етиопия, Каймановите острови, Индонезия и Мексико.

Американските власти засега продължават да имат доверие в Boeing въпреки все повечето случаи на временно спиране на полетите с модела Boeing 737 MAX 8 след катастрофата в Етиопия, съобщи Франс прес.

Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) възприе подход, притивоположен на избрания от редица страни и реши да не спира полетите със самолета. 

Въпреки това регулаторът нареди на самолетостроителя да направи спешни подобрения в софтуера на най-добре продавания му модел, давайки му срок до края на април 

Сенаторът републиканец Мит Ромни обаче призова управлението да се присъедини към примера на другите страни и временно да спре експлоатацията, подкрепяйки призивите на сенатори демократи, отбелязва Ройтерс.