Специалните полицейски сили на Косово са изгубили секретни документи по време на операция в Северно Косово вчера, предадоха ТАСС и БТА. Сръбският в. "Вечерне новости", позовавайки се на собствени източници, съобщи, че става дума за чанта с документи, съдържащи план за операцията, имената на полицаите, участващи в нея, както и телефони на сътрудници. Освен това в пакета имало и снимки и лични данни на сърби, които трябвало да бъдат арестувани.

"Вечерне новости" публикува на сайта си фотокопия на някои от секретните документи, които били намерени от местни жители.

Вчера сутринта специалните косовски части предприеха операция в Северно Косово, населено предимно със сърби. При операцията се стигна до престрелка между неизвестни лица и специалните полицейски части, при което бяха леко ранени двама сърби. Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че специалните части са задържали 28 души - 19 полицаи и 11 цивилни.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Словения, каза днес, че нарастването на напрежението в Косово е предизвикано от тези, които искат да превърнат Балканите в "санитарен кордон около Русия", като привлекат всички страни от региона в НАТО.