Лошото време във Великобритания продължава, като се очаква нови ветрове и дъждове да изострят последствията от бурята, която премина, пише The Irish Times, цитиран от "Фокус".

Най-тежка е ситуацията в Северна Англия и Уелс, където скоростта на вятъра достига 175 километра в час. Обширни части от Южна Англия са обхванати от наводнения, предизвикани от лошото време преди Коледа. Метеоролозите очакват ситуацията да се влоши още, а спасителните служби помагат на жителите на 53 района. В 148 други е обявена опасност от наводнения.
Спряно е движението на експресните влакове от центъра на Лондон до летище Гетуик и от центъра на Манчестър до местното летище.

Вижте снимки от бурите >>

В Ирландия без ток са 14 хиляди домакинства, а транспортните връзки в цялата страна са усложнени, предаде ИТАР-ТАСС. На моменти скоростта на вятъра е 150 километра в час.

Още вчера бе обявена най-високата, "червена" степен на тревога за западното и южното крайбрежие на страната. Днес се съобщава за наводнения в тези райони, за скъсани електролинии, прекъсната телефонна връзка. Електрическите компании и комуналните служби работят за възстановяване на услугите. Лошото време обърка и графиците на работа на големите летища, стана причина да спре фериботната връзка между Ирландия и Великобритания.

Бурята "Дърк" премина през Северна Европа, части на Франция и Испания, достигна до Швейцария и Италия. В Алпите скиор загина, пометен от лавина.

Испанските власти съобщиха, че 47-годишен мъж и 11-годишно момиче са били отнесени от вълните на остров Грасиоса и са се удавили. Двама други членове на същото семейство са били извадени със спасителни лодки. При друг инцидент руснак е бил издърпан от потъващата си яхта.

Стихиите в САЩ и Канада взеха 27 жертви

Броят на жертвите на зимните бури в САЩ и Канада достигна 27 души, предадоха информационните агенции. Северните щати на САЩ и територията на Канада бяха засегнати през уикенда от торнадо, ледени дъждове и снеговалежи.

Дъждът и мокрият сняг доведоха до наводняване и затваряне на пътища в щатите Мичиган, Индиана, Охайо. Заледяването на електропроводи доведе до многобройни прекъсвания на електрозахранването. В Канада над половин милион души посрещнаха Коледа на тъмно.

Същевременно най-малко 35 коли участваха във верижна катастрофа заради снеговалеж в американския щат Пенсилвания. Няма загинали.

Най-малко 44 души са загинали, а най-малко 60,000 са останали без дом в следствие на проливни дъждове в Бразилия. Представители на „Гражданска защита” докладваха за 27 жертви в следствие на най-силните дъждове за последните 90 години в щата Есприто Санто.

Нова буря се очаква да връхлети и Израел.