Германският министър на правосъдието Марко Бушман разкритикува преподавателите за ролята им в неотдавнашните пропалестински протести в германските университети и призова и те да понесат отговорност, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Лично аз бих искал преподавателите да насърчават своите студенти да представят аргументи. В университетите по-специално трябва да има значение по-силният аргумент, а не по-силният крясък", каза министърът пред медийната група "Функе".

"Не трябва да има нито заплахи, нито обиди, нито одобряване на криминални престъпления", добави министър Бушман.

В германските университети продължават протести във връзка с действията на Израел в конфликта в ивицата Газа, като студенти изразяват солидарност с палестинците. Окупация в Берлинския свободен университет преди няколко седмици беше прекратена от полицията.

В четвъртък полицията разчисти части от Хумболтовия университет в Берлин, които бяха окупирани от около 150 пропалестински активисти.

Ръководството на университета първоначално толерира окупацията и избра да влезе в диалог с окупаторите и преподавателите, въпреки че стана обект на широка критика от страна на политиците.

Бушман, член на ориентираната към бизнеса Партия на свободните демократи, каза, че "Хамас" е отговорен за страданията в Газа и подчерта отговорността на Германия към Израел, добавяйки, че тези, които не са съгласни с тази позиция, могат да се възползват от свободата на изразяване.

"Границата се достига там, където се извършва или подбужда насилие, където се нарушават личните права или се използват символите на терористични организации", каза Бушман.

Според правосъдния министър младите хора трябва да разрешават конфликтите с рационални аргументи, вместо "да се надвикват с останалите или да ги заплашват с юмруци".

Бушман защити полицейските операции: "Университетите са специални места, но те не са извън закона. Демонстрациите в университетските кампуси подлежат на същите правила като останалите демонстрации", каза Бушман.

"Ето защо, разбира се, е правилно полицията да се намеси, когато законът е нарушен", посочи германският министър на правосъдието.