Москва ще отговори с удари по британски цели, ако британски оръжия бъдат използвани от Украйна за удари на руска територия, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Британски цели "на територията на Украйна и отвъд границите ѝ" могат да бъдат ударени при такъв сценарий, каза Захарова, добавя БТА.

Тя повтори предупреждението на Москва, което беше издадено по-рано този месец, след като британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва британските оръжия за удари по цели в Русия.

Русия реагира с възмущение на изявлението и го посочи като една от причините, поради които реши да проведе този месец учения за симулиране на пускове на тактически ядрени ракети.

Мария Захарова заяви също, че Москва не изгражда военни съюзи или блокове, включително с Китай.

По въпроса за възможността Украйна и Молдова да се присъединят към Европейския съюз тя заяви, че това би означавало по-нататъшно разширяване на НАТО на изток.

Москва продължава да поддържа позицията си за запазване на космоса без оръжия, каза Захарова. Изказаната позиция следва провала от тази седмица на изготвената от Русия резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призоваваше всички страни да предотвратят "завинаги" разполагането, заплахата или използването на каквито и да било оръжия в космоса.

Захарова също така обвини САЩ, че изнудват Грузия във връзка със закона за "чуждестранните агенти", приет от парламента на страната този месец.

САЩ заплашиха да намалят помощта за Грузия и да наложат санкции на длъжностни лица заради законопроекта, който предизвика големи протести в Грузия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви вчера, че законът е "като от наръчника на Москва" и че Вашингтон е много загрижен и обмисля да предприеме действия.