Първата група бойни пилоти от Украйна е преминала обучение на самолети F-16 във военна база в Аризона. Това обяви говорителката на военновъздушните сили на Националната гвардия на САЩ Ерин Ханиган, съобщава Укринформ, като цитира изданието "Политико".

"Пилотите са били на обучение в 162-а военновъздушна база на Националната гвардия в Тусон", каза Ханиган, цитиран и от БТА.

Говорителката не уточни колко украински военни са част от групата, позовавайки се на спазването на оперативните изисквания за сигурност.

Украинските пилоти сега се отправят към Европа за допълнително обучение.

Според "Политико", Украйна планира да получи повече от 60 F-16 от Норвегия, Дания, Нидерландия и Белгия.

Междувременно главнокомандващият на украинската армия генерал Олександър Сирски каза, че руските сили са "затънали" в улични боеве в град Вовчанск в североизточната Харковска област. Той добави, че се водят "интензивни" боеве в три ключови района на източния фронт.

"Противникът е напълно затънал в уличните боеве във Вовчанск и е понесъл много тежки загуби", гласи съобщението в Телеграм на главнокомандващия, цитирано от Франс прес и БТА. Ген. Сирски отбеляза, че е имало продължителни руски офанзиви в опит да се пробият украинските линии към Часив Яр, Покровск и Курахове.

В отделно изявление на украинския генерален щаб се казва, че руските сили са постигнали частичен успех край Иванивка, в източната част на Харковска област. Имало е и 10 сблъсъка на направление Купянск, като едно от нападенията е успешно отблъснато. Други сблъсъци продължават край селата Петропавливка, Иванивка, Стелмахивка, Невске и Дружелюбивка.