Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година.

Резолюцията, изготвена от Германия и Руанда - две страни, белязани от други случаи на геноцид през 20-ти век, беше гласувана с 84 гласа "за", включително България, 19 - "против", включително Русия и Китай, и 68 - "въздържал се". От страните членки на Европейския съюз против беше само Унгария, а Гърция и Словакия се въздържаха.

С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски мюсюлмани от армията на босненските сърби и възхвалата на военнопрестъпниците.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани - мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН.

Лидерите на сръбската част от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, и Сърбия решително се противопоставиха на резолюцията, която според тях ще хвърли колективна вина върху сърбите.  Не ги успокои дори поправката в текста по инициатива на Черна гора, че вината може да бъде единствено персонална. Според правителството на Черна гора това е допълнителен принос за регионалното помирение и добрите отношения между сърби, босненски мюсюлмани и всички други народи на Балканите.

Президентът на Република Сръбска в Босна Милорад Додик преди вота днес се закани, че ако резолюцията бъде приета, в рамките на месец ще предложи на властите в Сараево и на страните по Дейтънското мирно споразумение договор за мирно разпадане на Босна и Херцеговина.

Сръбският препрезидент Александър Вучич, който пристигна преди няколко дни в Ню Йорк, също заяви, че ще се "бори с цялата си сила и цялото си сърце срещу приемането на резолюцията". Днес по обед звъняха камбаните на всички православни църкви в Сърбия.