Парламентът в Скопие прие резолюция за утвърждаване на държавните позиции на Република Северна Македония в контекста на блокадата на европейската интеграция, внесена от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, съобщи МИА, цитирана от БТА.

В гласуването участваха 96 депутати. 95 гласуваха " за", а един се въздържа.

Преди това депутатите подкрепиха поправката, внесена от група депутати, в резолюцията да бъде вписано конституционното име на държавата Република Северна Македония.

Македонската идентичност и език са неприкосновена реалност на нашия народ. Те са наше наследство от предишните поколения и наследство за бъдещите поколения. Именно затова с тази резолюция искаме да сложим край на постоянно съществуващите тенденции за отричане на волята на народа и за преговори без граници по теми и въпроси, които принадлежат на вековете от далечното минало, заяви депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски, обяснявайки необходимостта резолюцията да бъде приета.

Той посочи, че резолюцията дава в ръцете на дипломацията на страната здрав инструмент, с който на международната сцена отговорно ще се грижи за защита на македонската идентичност, традиции, колективен интегритет.

Координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески заяви, че за социалдемократите резолюцията е приемлива, но с приемане на тяхната поправка в нея да е изписано конституционното име на страната - Република Северна Македония.

Македонският език, македонската идентичност и македонската уникалност са международно признати и потвърдени, влезли са в нашата лична карта в Обединените нации, каза Митревски. Той посочи, че за македонската идентичност, за македонския език, за македонската уникалност е нямало, няма и никога няма да има преговори. Просто не може да се преговаря за нещо, което е неоспорим факт. Днес за целия свят ние сме македонци, които говорят македонски език, каза Митревски.

Координаторът на парламентарната група на Алианса на албанците и Алтернатива Скендер Реджепи заяви, че ще подкрепят резолюцията, но поиска от лидерите на най-големите партии да инициират конституционни промени, с които албанците няма да бъдат само народност с над 20 процента от населението, а държавнотворен народ.

Ние като държава трябва да бъдем част от ЕС. Ние трябва да поддържаме добросъседски отношения, каза Реджепи. Той попита какво се е случило в България, която през 90-те години е била много по-назад от Северна Македония, а сега е в позиция да наложи вето. Реджепи смята, че грешката през деветдесетте години е била, че са се отворили междуетнически конфликти, които кулминираха с конфликта през 2001 г. И докато (тогавашната Република Македония) се е занимавала с междуетнически конфликти, България се е насочила към провеждане на реформи за сближаване с ЕС.

Координаторът на парламентарната група на Демократичния съюз за интеграция Арбер Адеми заяви, че от неговата партия подкрепят резолюцията. Блокадите на една държава кандидат не вредят само на нея, но и на ЕС. Блокадата на европейската интеграция на Република Северна Маедония е блокада на целия процес на разширяване на Европейския съюз и без съмнение ще се отрази и на другите членки от региона, каза Адеми, който подчерта, че държавата заслужава да започне преговори с Европейския съюз.

Идентичността не е въпрос за дискусия и преговори. Като албанци се солидаризираме с нашите съграждани македонци винаги когато те са в положение, в което се засяга техният език, а ние добре знаем какво означава, когато ти забранят употреба на езика, каза Адеми.

Депутатът от Левица Димитър Апасиев заяви, че подкрепят резолюцията, която оцени като "мека", написана с дипломатически маниери и напомни, че неговата партия е за един по-твърд вариант. Тези документи, които приемаме като резолюции и декларации са само символични. Истината е една - македонци е имало, има и ще има, независимо от това дали политиците преговарят как им се нарича езикът, държавата и друго, каза Апасиев. Според него ветото от България идва след идването на власт на Зоран Заев и подписването на Преспанския договор. Той смята, че държавата трябва да се фокусира и върху алтернативи, защото много дълго ще остане в чакалнята на ЕС.

Заев чака правителство в София

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че разговорите с България за намиране на решение на отворените въпроси и преодоляване на ветото за ЕС ще продължат веднага след като се сформира правителство в София, съобщи МИА.

Пожелавам България наистина да направи правителство. Това е добре и за България, и за българския народ, със сигурност и за региона. Добре е и за Северна Македония. Щом се състави правителство, ние казахме, че продължаваме да разговаряме, докато намерим решение. И както ние и нашите граждани сега преминават с лични карти през нашите граници, където обединихме ресурсите за справяне с катастрофи, и те ще могат да се присъединят, ако искат.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква да започне преговори с редовното правителство в София

Снимка: AP/БТА

Така че това изпращам като послание, че регионът ни е малък, трябва да си сътрудничим, да си помагаме, преди всичко заради нашите граждани, а със сигурност да продължим да се интегрираме, защото това също така носи придобивки за нашите граждани, заяви Заев на въпрос дали очаква след изборите в България нещата да се придвижат.