Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ, и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни, се казва в позиция на МВнР.

"Фашистки татари, българките струват две банкноти и гнусната българска фашистка ръка". Такива изрази е употребил в речта си на открито събрание на партията в центъра на Скопие Гюровски, цитира го БГНЕС. "Единствената обща история са двете червени (сръбски) банкноти, за които са се продавали българките", казал още младият политик от главната опозиционна партия в Северна Македония.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство.

България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи. Независимо от всички наши прояви на добросъседство, страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят, се изтъква в позицията на МВнР.

С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата.

България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България, се казва в заключение на изявлението на МВнР.