Ръководителят на Китайската народна република Си Дзинпин обяви, че е поканил руския президент Владимир Путин да посети Китай още тази година. Дзинпин е на тридневно посещение в Москва и съобщи новината по време на днешната си среща с руския премиер Михаил Мишустин.

"Вчера поканих президента Путин в удобно за него време да посети Китай, доколкото тази година ще се проведе третият международен форум "Един пояс - един път". Президентът Путин взе участие в предишните два форума", заяви китайският лидер, цитиран от ТАСС.

Дзинпин покани и Мишустин на визита в Китай, колкото може по-скоро, за да бъде възстановен механизмът на регулярни срещи между премиерите на двете страни. Това стана на днешната среща между двамата. Си заяви, че е избрал именно Русия за първата си визита след преизбирането му на президентския пост, защото това съответства на историческата логика.

Преди ден Си проведе неформална среща с Путин, продължила четири часа, по време на която двамата са обсъдили китайския мирен план за Украйна, но от Кремъл все още не дават подробности. Какво точно са си говорили двамата, ще стане ясно по-късно днес след официалните разговори между водачите на двете страни.

Междувременно стана ясно, че не само руският президент е поканен да посети Китай.

Лидерите на бившите съветски републики от Централна Азия също получиха от Дзинпин покани да посетят страната му през май на първата среща на върха "Китай - Централна Азия", с което Пекин засилва влиянието си в региона, в който пък влиянието на Русия отслабва, докато тя е въвлечена в кризата в Украйна, съобщиха Франс прес и БТА.

В отделни поздравителни телеграми, изпратени на 20 и 21 март по повод на традиционния празник Невруз, отбелязващ настъпването на пролетта и на персийската Нова година, Си Цзинпин кани лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан през май на "първата среща на върха Китай-Централна Азия". Тези четири държави съобщиха за получените телеграми. Изолираният Туркменистан, основен доставчик на газ за Пекин, все още не е съобщил за получаването на подобна покана, отбелязва АФП.

Тези авторитарни държави са част от "Новия път на коприната" - гигантски проект за пътна, железопътна и пристанищна инфраструктура, иницииран от Китай.

От средата на 19 век Русия счита Централна Азия за територия под свое влияние. Сега Москва вижда, че ролята ѝ се оспорва, а към традиционните ѝ регионални съюзници проявяват интерес Китай, Турция и западните държави. Тази тенденция се засили след руското нашествие в Украйна, въпреки че руската страна си запазва мощни лостове за влияние, отбелязва АФП.

И четирите получен телеграми са сходни, като Си подчертава в тях задълбочаването на връзките между Китай и Централна Азия. В телеграмата, публикувана от официалната таджикистанска информационна агенция "Ховар", Си дори казва, че "очаква с нетърпение да обсъдим грандиозен план за развитие на отношенията между Китай и Централна Азия".

Нарастващото влияние на Китай обаче предизвиква и страхове и съпротива сред населението, особено в Киргизстан и Казахстан. Сред основните пречки са проблемът със земята, нарастващият дълг към Пекин и репресиите срещу уйгурите в Китай - мюсюлманска етническа група, която присъства също и в страните от Централна Азия, отбелязва агенцията.