Шведското правителство дарява 1 милион дози от ковид ваксината на "АстраЗенека" на по-бедни държави чрез програмата КОВАКС, съобщи днес министърът за международното сътрудничество за развитие във външното ведомство Пер Улсон Фрид, предаде ДПА.

Министър Фрид каза, че Швеция вече няма нужда от ваксината на британско-шведската фармацевтична компания, съобщи агенция ТТ.

Тъй като с препарата на "АстраЗенека" се свързват много редки случаи на поява на тромби, Швеция го използва само за хора на възраст над 65 години. Страната обаче все още очаква голяма доставка от ваксината, която няма да бъде използвана, каза Фрид. Затова е важно тези дози да не стоят в запас в момент, когато целият свят се нуждае от ваксини.

Подкрепената от Световната здравна организация програма КОВАКС е глобална инициатива, насочена към осигуряване на справедлив достъп до ковид ваксини, на които много по-бедни държави разчитат.

Дания, която спря напълно използването на "АстраЗенека", още не е решила какво да прави с излишните количества. Датският здравен министър се опитва да замени дози от препарата на "АстраЗенека" с ваксини от друг производител. През април на съседната германска провинция Шлезвиг-Холщайн бяха "заети" 55 000 дози.