Премиерът на Швеция Стефан Льовен обяви, че подава оставка, предадоха световните агенции.

Той съобщи, че е връчил оставката си на председателя на парламента Андреас Норлен, който сега има задачата да реши дали да има нов премиер, или на Льовен да бъде даден нов премиерски мандат.

Миналата седмица правителството на Льовен изгуби вот на недоверие в парламента, след като Лявата партия оттегли подкрепата си за него и предизвика политическа криза.

Льовен имаше краен срок до полунощ днес, за да се опита да намери нови партньори, за да състави нов кабинет, или да обяви предсрочни парламентарни избори. Днес Льовен каза, че предсрочните избори не са добро решение за страната в този момент. Очаква се, че сега, след подадената оставка, председателят на парламента да му даде възможност да състави нова управляваща коалиция.

Льовен е бивш оксиженист и бивш синдикален водач. След изборите през 2018 г. той бе начело на крехко правителство на малцинството, включващо неговите социалдемократи и Зелените и разчитащо на подкрепата на две малки десноцентристки партии и на Лявата партия, за да се задържи на власт. След изборите през 2018 г. Льовен води преговори четири месеца, за да състави кабинета си. В настоящия парламент блока на левоцентристите и този на десноцентристите са поравно представени. Допитванията показват, че при евентуални нови избори нещата няма да се променят.