Министърът на правосъдието на Германия Марко Бушман планира да реформира закона за имената. В хода на реформата партията на Зелените, която е коалиционен партньор в управлението на страната, издигна и идеята за сливане на фамилните имена: "Бих намерил сливането на фамилните имена вместо двойните имена с дефис за освежаваща иновация и по този начин за много шармантно", заяви Хелге Лимбург, говорител по правната политика на парламентарната група на Зелените в Бундестага, пред вестник в. "Велт". Противопоставяне на идеята обаче има от страна на свободните демократи от СвДП.

Сливането на фамилни имена вече е обичайна практика например във Великобритания. Ако мистър Джеймс се ожени за партньорката си Харисън там, двойката ще може да носи общото име Джеймисън чрез така нареченото "meshing". Така в Германия хер Шнайдер и фрау Мюлер в бъдеще биха могли да станат Шнюлер.

Могат да се получат и доста странни резултати - например от Шефер и Вайс да се получи "Швайс" (нем. - пот), пише в. "Билд". А и дългите имена на политици биха могли да станат чувствително по-кратки - Анегрет Крабауер вместо Крамп-Каренбауер (бившата министърка на отбраната) или Мари-Агнес Щраман вместо Щрак-Цимерман (председателката на комисията за отбрана в Бундестага), пише изданието.

Говорителят по правната политика на парламентарната група на социалдемократите от ГСДП Соня Айхведе отговаря на въпроса дали според нея това има смисъл в Германия по следния начин: "В рамките на изслушването сме отворени да обсъдим с експертите по-широкообхватна гъвкавост".

От друга страна СвДП възразява, че за разлика от разрешаването на двойни фамилии, сливането на две фамилни имена не само е напълно чуждо на немския закон за имената, а "няма и сериозно желание сред населението за такова съчетание", казва Катрин Хелинг-Плар, говорителка по правната политика на фракцията.

Бушман планира скоро да представи проектозакон за изменение на закона за имената. Реформата има за цел да даде възможност на семейните двойки да имат съвместни двойни имена. Досега е възможно само съпругът, чието име не става фамилно, да добави новото пред или след предишното си име. Според реформата на Бушман двойното име трябва да бъде възможно и за децата.

Освен това Бушман иска да улесни смяната на имената на децата след развод. В бъдеще промяната на името трябва да бъде възможна чрез подаване на декларация в службата по вписванията. Тогава вече няма да е необходима сложна процедура чрез Закона за промяна на името.

И накрая, трябва да се улеснят традициите на малцинствата в областта на правото на име. Министерството на Бушман се позовава например на адаптираните към пола фамилни имена при лужичаните (лужишките немци са славяни).

Във вторник Бушман написа в Twitter, че реформата на закона за имената е "закъсняла". Действащите разпоредби не отговарят на разнообразието от стилове на живот в нашето общество, пише той, цитиран от "Шпигел".