Климатичната активистка Грета Тунберг беше сред задържаните на днешния протест срещу разрушаването на германското село Люцерат, предаде полицията, цитирана от Ройтерс.

Тунберг беше задържана докато протестираше при откритата въглищна мина Гарцвайлер 2, на около 9 километра от Люцерат, допълва БТА.

Тя седеше сама в голям полицейски автобус, след като беше задържана, разказа очевидец за Ройтерс.

Според полицията цялата група протестиращи ще бъде освободена по-късно. "Няма причина да бъдат държани с дни. Може да отнеме няколко часа, а може и да бъдат освободени веднага", каза говорител на полицията в Аахен.

Активистите твърдят, че Германия трябва да се спре да добива въглища и да се концентрира върху развитието на възобновяемата енергия.

Свидетел съобщи на Ройтерс, че е видял Тунберг сама в голям полицейски бус, точно след като била задържана.

"Ще използваме сила, за да направим проверка на самоличността, затова молим за сътрудничество от ваша страна", каза полицай на групата протестиращи.

Тунберг заяви, че Германия е един от най-големите замърсители в света и затова трябва да ѝ се търси отговорност. Тя нарече разрушаването на германското село "предателство на сегашните и бъдещите поколения".

В събота шведската активистка се присъедини към протеста в Германия, като заяви на голям митинг в полетата край Лютцерат, че компромисното споразумение на германското правителство със собственика на въглищната мина е "срамно". Тунберг заяви също така, че Германия "се е опозорила", като е отстранила протестиращите срещу изменението на климата от обекта, съобщава Ройтерс.

Вестник "Таймс", който прави репортаж от мястото на събитието, изчислява, че на обръщението на Тунберг са присъствали 35 000 протестиращи. Le Monde добавя, че протестиращите срещу климата са обвинили полицията в "чисто насилие".