Сериозен технологичен срив в най-голямата германска авиокомпания Lufthansa бе предизвикан от строителни работи по железопътна линия във Франкфурт на Майн. Няколко оптични кабела на Deutsche Telekom бяха прерязани от багер, пише в. "Билд".

Deutsche Telekom потвърди информацията. Багерът е прерязал оптични кабели на дълбочина пет метра в късния следобед във вторник, заяви говорител на Telekom в сряда.

Работи се "на пълни обороти" за поправяне на линиите: "На място сме с всичко, с което разполагаме". Ремонтът е започнал още във вторник вечерта и е продължил през нощта. Част от кабелите вече са ремонтирани, каза той. "Линиите вече се връщат малко по малко". Не е ясно обаче кога ще може да бъде завършена работата. Въпреки това, ситуацията ще се подобри значително в сряда следобед, каза той.

Компютърният срив предизвика невероятен хаос: все още неизвестен брой полети бяха забавени или отменени. Засегнати са били както системите за чекиране, така и за качване на борда. В Мюнхен и на летището във Франкфурт бяха блокирани хиляди пътници и самолети. Другите летища първоначално изглеждаха по-слабо засегнати.

Говорител на авиокомпанията заяви: "Съжаляваме за неудобствата, които това причинява на нашите пътници." Групата на Lufthansa включва още Brussels Airlines, Austrian Airlines, Swiss International и Eurowings.

По-късно бе съобщено, че смущенията са засегнали основно Франкфурт. В останалите центрове на Lufthansa до голяма степен са протичали нормално. Само един полет е бил отменен в Цюрих, и то до Франкфурт. Преди това имаше съобщения за смущения в целия свят.

Пътниците не бяха допуснати до чакащите самолети, тъй като според персонала липсваше важна информация за заминаването. Първоначално всички вътрешни германски полети бяха отменени, а пътниците бяха помолени да се прекачат на Deutsche Bahn, тоест да вземат влак.

Германският контрол на въздушното движение не насочва повече самолети към летището във Франкфурт на Майн. Това се прави, за да се предотврати запълването на хъба, както потвърди в сряда говорител на контрола на въздушното движение. Самолетите се пренасочват към други летища като Нюрнберг, Кьолн или Дюселдорф.

Международните полети също са засегнати от затварянето на страната във Франкфурт, така че многобройни пътници с трансфер ще пропуснат своите връзки.

Както обясни говорителката на Луфтханза във Франкфурт, продължава интензивната работа по намиране на решение.

Саша Мюлер-Кранер, федерален изпълнителен директор на природозащитната организация Deutsche Umwelthilfe, се възползва от възможността да напомни за спорния въпрос за вътрешните полети в Германия. В Twitter той написа: "Хаос в Луфтханза днес. Добро напомняне, че вътрешните германски полети така или иначе трябва да бъдат отменени".

Хиляди пътници бяха засегнати от отменените полети и сега могат да очакват обезщетение. "Lufthansa носи пълна отговорност пред своите клиенти, самите пътници, за това, че системите й не работят. Ако по време на обслужването на полетите възникнат проблеми или отклонения, Lufthansa трябва да поеме всички разходи", пояснява пред "Билд" адвокатът по транспортно право Арнт Кемпгенс.