Хората, които кандидатстват за визи за посещение на Шенгенското пространство на Европа, скоро ще го правят чрез онлайн платформа, съгласно промяна, приета от външните министри на ЕС в понеделник, предаде АФП и БНР.

С преминаването към цифровизация на визовия процес ще отпадне и необходимостта кандидатите да получават стикер в паспорта си, което означава, че вече няма да има срещи в консулствата или офисите на доставчиците на услуги.

Промяната, представена след няколкомесечен законодателен процес, ще влезе в сила три седмици след публикуването ѝ в административния държавен вестник на ЕС, което се очаква скоро.

Шенгенското пространство включва 23 от 27-те държави - членки на ЕС, както и асоциираните съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

"Онлайн визовата система ще опрости процеса на кандидатстване за визи за пътниците", заяви испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна в момента председателства ЕС. След като тя бъде въведена, хората, които кандидатстват за краткосрочен престой в Шенгенското пространство, ще качват документи, данни и електронни копия на документите си за пътуване с биометрична информация и ще плащат такси - всичко това чрез онлайн платформа. Ако бъдат одобрени след проверка в базата данни, те ще получат криптографски подписан баркод, който да разпечатат или да съхранят в устройство.

Но на някои кандидати, които подават документи за първи път, или на тези с нов паспорт или променени биометрични данни, все пак може да се наложи да се явят на лична среща.

В някои страни, като Австралия, вече са въведени подобни системи, при които онлайн визата е свързана с паспорта на лицето, без да е необходимо да се поставя стикер в него. В повечето случаи гражданите на повече от 60 държави по света, включително Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Съединените щати, не е необходимо да кандидатстват за шенгенски визи за кратки посещения.

Но скоро те все пак ще трябва да кандидатстват онлайн за предварително проверено влизане в рамките на много отлаганата Европейска система за информация и разрешение за пътуване (ETIAS), подобна на системата ESTA, използвана в САЩ. Всички посетители, които влизат в Европейския съюз - с визи или безвизово пътуване, както и с ETIAS - ще преминат през автоматизирана система за влизане/излизане от ЕС (EES), чието въвеждане също се забави много.

Компютъризираната система ще записва данните за лицето и биометричните му данни, както и датата на влизане и излизане, като ще следи за просрочени и отказани влизания.